Zelenszkij: orosz kémek vannak a legfelsőbb szinteken is

2 hónap ezelőtt 4

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt gyanítja, hogy főparancsnokságának tagjai és nemzetközi partnerei információkat szivárogtathatnak ki Oroszországnak – jelentette ki vasárnap az ukrán televízióban. Mindez Kijev egyre romló harctéri helyzete és a nemzetközi támogatók egyre csökkenő katonai segélyei közepette történik.

Miután Ukrajna 2023-as, sokak által várt ellentámadása kudarcot vallott, az orosz erők megkezdték az előrenyomulást. A múlt héten Oroszország elfoglalta Avgyejevka városát, amelyet Kijev az elmúlt években erőteljesen megerősített. Az ukrán csapatok kiterjedten használták a közeli Donyeck, az orosz Donyecki Népköztársaság fővárosának a bombázására.

Zelenszkij vasárnap újságíróknak azt mondta, hogy újabb ellentámadásra kerül sor. “Van egy tervünk, egy világos tervünk. Több terv is készül majd az információk kiszivárgása miatt” – jelentette ki, hozzátéve, hogy minél kevesebben tudnak a tervekről, annál jobb.

A tavaly őszi ellentámadásaink tervei már azelőtt az asztalon voltak a Kremlben, hogy azok az ellentámadások egyáltalán elkezdődtek volna” – állította.

Kifejtette, hogy a főparancsnoksága előtt álló feladatok számát tekintve sok embernek kell részt vennie, ami növeli a kiszivárogtatás esélyét.

“Vannak olyan partnereink is, akik, hogy fegyverekkel lássanak el bennünket, ismerik [a harctéren] végrehajtott akcióink egyes irányait. Tudniuk kell, különben nem osztják ki a megfelelő csomagot. És ha ennyi ember van, az ellenség több részletet tud” – mondta Zelenszkij, bár nem részletezte, hogy kiket gyanúsít a kiszivárogtatással.

Az Egyesült Államok, Kijev legnagyobb háborús támogatója, az USA csökkenő katonai segélyét ukrán tisztviselők az ország közelmúltbeli harctéri veszteségeiért okolják. Joe Biden amerikai elnök újból felszólította a kongresszust, hogy fogadjon el egy kiegészítő költségvetési kérelmet – amelyből 60 milliárd dollárt Kijevnek szánnak -, mondván, nem bízik abban, hogy Ukrajna amerikai fegyverek és lőszerek nélkül meg tudja tartani a többi frontvárosát.

Moszkva elítélte a nyugati fegyverszállításokat Ukrajnának, azzal érvelve, hogy azok csak meghosszabbítják a konfliktust.