Zelenszkij: több ország nem akar részt venni az Ukrajnáról szóló svájci csúcstalálkozón

4 hét ezelőtt 22

Nem minden ország akar részt venni az Ukrajnáról szóló svájci csúcstalálkozón – ismerte el Volodimir Zelenszkij elnök a CBS tévécsatornának adott interjújában.

“Várjuk a partnerek hozzájárulását, de ez nagyon nehéz, mert minden partnernek meg kell erősítenie, hogy részt vesz. A legtöbben a mi oldalunkon állnak, de néhányan még mindig egyensúlyoznak saját maguk és Oroszország között, mert pénzt keresnek, mert szerződéseik vannak” – mondta.

Január közepén Viola Amherd svájci elnök beszámolt Zelenszkij kéréséről, hogy szervezzenek békecsúcsot. Mint Andrij Jermak, Zelenszkij hivatalának vezetője rámutatott, egy sor ilyen rendezvényt kívánnak tartani.

Helyettese, Ihor Zsovkva viszont azt mondta, hogy az első konferenciát a válság megoldására Oroszország nélkül kellene megtartani. Ugyanakkor Iñazio Cassis svájci külügyminiszter szerint a békefolyamatot lehetetlen Moszkva nélkül megtartani, ezért meghívják.

Marija Zaharova külügyminisztériumi szóvivő hangsúlyozta, hogy Oroszország a hivatalos meghívás ellenére sem vesz részt a csúcstalálkozón, mert Svájc már régóta nem nevezhető semleges országnak. Szergej Lavrov, az orosz diplomáciai tárca vezetője a maga részéről megjegyezte, hogy Moszkva a kétoldalú kapcsolatok építésénél figyelembe veszi Bernnek a semlegesség elveitől való eltérését és a kijevi rezsim támogatását.

A miniszter szerint az ukrajnai konfliktus megoldására irányuló, Zelenszkij-formulán alapuló tárgyalások nem vezetnek eredményre, és ezt az ilyen találkozókra meghívott országok többsége is tudja.