Zelenszkij: Ukrajnának légvédelmi rendszer kell, hogy több gyerek szülessen

1 hónap ezelőtt 12

Kijevnek több légvédelmi rendszerre van szüksége, hogy az ukránoknak több gyermekük legyen – jelentette ki csütörtökön Volodimir Zelenszkij elnök. Ukrajnában jelenleg a világon a legalacsonyabb a termékenységi ráta.

A demográfiai kérdés Zelenszkijnek az orosz határhoz közeli Szumi város diákjaival való találkozója során merült fel, amikor valaki megkérdezte tőle, hogy tervezik-e az új szülők anyagi támogatását.

“Nem csak pénzügyi ösztönzőkre van szükségünk, mert véleményem szerint a pénzügyek segítenek, de háború idején nem ösztönzik magát a születést” – mondta Zelenszkij. “Segítség, igen. De ami a születéseket illeti, nekem úgy tűnik, hogy ez elsősorban a biztonság kérdése”.

A kormánynak légvédelmi óvóhelyeket kellene elhelyeznie az iskolákban és óvodákban, tette hozzá, valamint “a légvédelemmel kapcsolatos legújabb technológiákat” külföldi partnerektől kellene beszereznie, azokat itthon gyártani, és “tájékoztatni erről a társadalmat”.

Zelenszkij továbbá azzal érvelt, hogy “baby boom” lesz, miután a konfliktus véget ér, és az országot elhagyó ukránok milliói visszatérnek külföldről, “bízva a jobb holnapban és Ukrajna jövőjében”.

Ukrajna teljes termékenységi rátája – az egy szülőképes korú nőre jutó gyermekek átlagos száma – jelenleg 0,7, ami a legalacsonyabb a világon. Az ország demográfiai adatait tovább rontotta a Nyugatra irányuló tömeges elvándorlás és a harctéren elszenvedett jelentős veszteségek, olyannyira, hogy az ország túlélése is kérdésessé vált – közölte a The Timesnak egy kormány által finanszírozott agytröszt még az év elején.

“A férfiak várható élettartama a háború előtti 66-67-ről 57-58-ra csökkent” – mondta Ella Libanova, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Demográfiai és Társadalomtudományi Intézetének vezetője. Csak négy afrikai országban – Csádban, Nigériában, Lesothóban és a Közép-afrikai Köztársaságban – alacsonyabb a várható élettartam.

Tavaly júniusban az Ukrán Jövő Intézet becslése szerint az országban már csak 29 millió ember él – szemben az 1991-es 52 millióval, amikor Ukrajna kikiáltotta függetlenségét. Ezek a becslések az Oroszországhoz csatlakozott régiók lakóit is magukban foglalták. A külföldre menekült ukránok számát a kormány több mint hatmillióra becsülte. Bár Kijev reménykedett abban, hogy többségük idővel visszatér, az intézet felmérése szerint a többség nem is gondol a visszatérésre.