Zenekar nélkül, néhány áriával ment le az Opera szerda esti előadása

1 hónap ezelőtt 16

Az Operaház dolgozóinak egy része tovább sztrájkol: nem építettek új díszletet, a zenekar sem lépett színpadra.

Zenekar nélkül, a négyórás előadást egy és negyed órába sűrítve, az előző esti Don Giovanni díszletei előtt játszották szerda este Erkel Ferenc Hunyadi László című operáját a Magyar Állami Operaházban.

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, az eredetileg 18 órára kiírt, de jelentős késéssel elkezdődött előadás előtt a főigazgató, Ókovács Szilveszter – akárcsak kedden, most is – beszédet mondott, és arról tájékoztatta a közönséget, hogy a zenekar este nyolckor csatlakozik az énekesekhez, és a legismertebb részeket játssza majd el. Az „elhíresült büfébe” is meginvitálta a jelenlévőket, majd hozzátette: „Ez a haditerv. Akinek ez az ajánlat nem tetszik, az nyugodtan sarkon fordulat és elmehet”.

Az Index beszámolója szerint sokan így is tettek már a beszédet követően, mások később, a szünetek közben álltak be a pénztár előtti sorba, hogy visszaváltsák a jegyüket.

Akik maradtak, azok néhány, zongorakísérettel előadott áriát hallgathattak meg – a zenekar ugyanis nem csatlakozott az előadáshoz –, amelyeket vastapssal jutalmaztak.

Az utóbbi napokban az operaházi dolgozók sztrájkja miatt borulnak az előadások. A sztrájkolók azonnali bérfejlesztést és kollektív szerződések megkötését követelik. Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint „nem csak az inflációkövető bérről van szó, a kollektív szerződésre azért van szükség, hogy az intézmény ne zsigerelhesse ki a dolgozóit”. A szakszervezeti vezető úgy látja, hogy a dolgozók fizetése nem arányos a munka mennyiségével, és a nyári üzemszünetet biztosító kollektív szerződések eltörlésével az intézmény vezetése gyakorlatilag állandó készenlétet vár el tőlük.