A Föld köszöni szépen, 1000 év múlva is jól lesz, de akkor ki van veszélyben?

5 hónap ezelőtt 15

Mit tegyünk, vegyünk, együnk?

Adriány Csenge, az InnoTime Hungary Kft. holisztikus fenntarthatósági tanácsadója, Korn Anita, a RUHASTORY csatorna tartalomgyártója és Wossala Rozina vendéglátós és médiaszemélyiség a fenntarthatóságról beszélgetett a Gen Z Fest – Green kerekasztal-beszélgetésén, amelyet Bódy Gergő műsorvezető-riporter moderált.

Az első kérdés a káros reklámkampányokról szólt – a beszélgetés három szereplője elmesélte, hogy milyen reklámok húzták fel őket a leginkább, itt szó volt az ételrendelésről, a fast fashionről, repülőtársaságokról.

„Nem a húsevésről kell lemondani, hanem meg kell szeretni az állat minden részét, és minél közelebbi helyekről kell azokat beszerezni, így lesz fenntartható az étkezés” – mondta Wossala Rozina.

„Egy kis lépés is lehet nagy: elég, ha kezdetnek például külön gyűjtjük a szemetet – de nem kell rögtön hatalmas döntéseket meghozni” – adott tippet Adriány Csenge.

„A hadiipar után a textilipar a legszennyezőbb iparág – csak Magyarország 60-80 ezer tonna hulladékot termel évente, ez azt jelenti, hogy minden magyarnak egy nagy szatyornyi szemetet tartogat” – ismertette az adatokat Korn Anita.

Már úgyis mindegy?

Miközben az Éden teremben zajlanak a szakmai előadások, az emeleten zajlik az interaktív házibuli. Fogyasztási dilemmákról, a munkahelyi zöldítésről okulhatnak a fiatalok.

Nem a Föld van veszélyben, hanem az emberek

Köves Alexandra, a Corvinus Egyetem ökológiai közgazdásza arról tartott előadást, hogy tud minket megmenteni, amikor ég a világ.

A legfontosabb tény: nem a Föld van veszélyben, hanem mi, emberek.

A statisztikákból kiderül, hogy a fejlett világ többsége nem fér azon ökológiai korlátok közé, amelyek lehetővé teszik a fenntarthatóságot – amelyek viszont beleférnek, ott nem jó élni. A szakember kiemelte: egy gazdaság nem tud a végtelenségig növekedni: a cél az lenne, hogy a Föld életben tartása mellett biztosítsa azt, hogy az emberek jólétben élhessenek.

Mi ment meg minket? A technológia? Nem. A technológia bizonyos dolgokra jó, de leginkább arra, hogy elvonja a figyelmünket az egyéb teendőkről.

Az egyik emberiség megmentésére irányuló elmélet a degrowth. A degrowth a lassú növekedésről szól: az autonómia, a jóllét újraértelmezése, a társas jóllét, lassú élet, szolidaritás, bizalom jellemzi – egy harmónia a természettel. Ehhez azonban az életünk minden részéhez hozzá kéne nyúlni, de legalább egy megoldás lehet. Minden rajtunk múlik: nincs olyan, hogy túl keveset teszünk a környezetért, minden döntésünket eszerint kell megtennünk.

Evés, ivás, pihi

A három égető kérdéseket is taglaló előadás után jöhet a megérdemelt pihi: a büfé mellett játékok is várják a Gen Z Festre látogatókat.

Annyi a Netflix károsanyag-kibocsátása, mint egész Libériának

Litkai Gergely, humorista, a Dumaszínház produkciós vezetője előadásában arról beszélt, hogy sokszor nem vesszük észre azt, hogy mennyire kényelmes világban élünk. Ezután kérdésekkel próbálta meg rávezetni a közönséget a világ legégetőbb kérdéseire.

Egy közönségnek feltett kérdésből kiderült: a Gen Z Fest – Green résztvevőinek többsége környezettudatosnak gondolja magát.

Változtatni nehéz: de egyéni felelősségünk is, hogyan alakul a jövő. Bár apró lépéseket is lehet tenni a környezet érdekében, a humorista szerint elengedhetetlen nagy döntések meghozatala is.

Milyen lesz a jövő?

A következő előadásban Dr. Rab Árpád trendkutató, az NKE EJKK ITKI tudományos főmunkatársa beszélt arról, hogy milyen jövőre készüljön a Gen Z. A szakértő elmondta: az egész emberi történelemnek mi alkottuk meg a legsikeresebb társadalmat. Ennek azonban ára van.

A folyamatos fogyasztás rendkívül önző tevékenység, hiszen a Föld erőforrásait használjuk fel azért, hogy fenntartsuk a saját életszínvonalunkat.

Milyen lesz a jövő? Nincs olyan, ami fix – forgatókönyvek vannak.

Egy viszont biztos: a jövőt mi formáljuk.

A technológiák a rendelkezésünkre állnak, az lesz a nyerő, amelyiket a leginkább használjuk.

Döntsünk mindig az eggyel fentarthatóbb alternatíva mellett Mit kell tudni?

A Gen Z Fest – Green nyitóelőadásában Fehér Zoltán, a WWF Magyarország természetvédelmi osztályvezetője és Papp Luca, a WWF Magyarország éghajlatváltozási és energiai projektmenedzsere adott elő a világ – szó szerint is – legégetőbb kérdéseiről.

Mit kell tudni?

  • Az üvegházhatású gázok miatt megemelkedik a világ hőmérséklete, ami az állat- és növényvilágra egyaránt hatással van, és visszafordíthatatlan folyamatokat indít el a nagyvilágban.
  • Az emberi tevékenység hatalmas csapást mér a világ ökoszisztémájára, sokan már biodiverzitási válságról beszélnek. Ennek következtében már számos faj kihalt, és több mint egymillió állatfaj van veszélyben.
  • A földi erőforrások végesek, könnyen előfordulhat, hogy a fenntartható fejlődés is megáll egyszer: körülbelül 1970-es évek óta több erőforrást használunk, mint amennyit a föld elbír – ez nem fenntartható.

Mi a tanulság? Az eszközök megvannak a trendforduló megalakításához – a kérdés az, hogy mikor fog kritikus tömeg alakulni a célok mögött. Sokan tagadják az egyéni felelősséget ebben, pedig a legtöbb döntésünknél választhatunk fenntarthatóbb megoldást is – ha például narancsot veszünk, dönthetünk úgy, hogy dél-amerikai, vagy európai narancsot, vagy inkább maradunk a magyar alma mellett.

Nem kell minden kényelemről lemondani – de lehet, és kell is úgy élni, hogy mindig az eggyel fenntarthatóbb alternatíva mellett döntünk.

Elstartolt a Gen Z Fest - Green, mutatjuk a világ legégetőbb kérdéseit

A programból:

  • Hogy van most a Föld? Tényleg annyira rosszul? Kell aggódnunk? Mit tudunk tenni akár már holnap reggel?  A WWF Magyarország most segít az alapok tisztázásában és a mítoszok ledöntésében - közérthető formában, egyenesen a szakértőktől.
  • Mégis mi vagy ki ment meg minket? Nincs a Földön olyan ország, amely egyszerre tudná biztosítani a jó élethez szükséges társadalmi feltételeket, és azt, hogy ne lépje túl a Föld eltartóképességét. Míg az egyértelmű, hogy rendszerszintű változások kellenek, az már nem annyira egyértelmű, hogy mégis ki fogja az első lépéseket megtenni...
  • A fontos témákat érintő előadások mellett lesz még interaktív szakmai házibuli izgalmas témákkal, felvetésekkel, véleményekkel, na meg persze popcornnal. Itt nem csak hallgatni lehet az előadókat - kérdezni is lehet tőlük, vitatkozni, együtt megoldási lehetőségeket keresni a felmerülő problémákra.

...és még sok más! Az eseményről folyamatosan tudósítunk.

Címlapkép forrása: Földesi Máté, Portfolio