A halálos fenyegetések miatt lemondott a nikábot viselő diákjai ellen fellépő francia iskolaigazgató

1 hónap ezelőtt 9

Egy párizsi iskola igazgatója február végén felszólított három diáklányt, hogy a francia törvényeknek megfelelően ne viseljék nikábjukat, vagyis az arcot eltakaró iszlám fejkendőt, mivel annak viselése 2011 óta a francia törvényekbe ütközik. Két lány engedelmeskedett, a harmadik nem. Szóváltás alakult ki közöttük, és a következő napokban több, halálos fenyegetést is kapott az iskola igazgatója.

Az iskola körül rendőrök járőröztek, és ellátogatott az intézménybe Nicole Belloubet oktatási miniszter is.

Az iskolaigazgató múlt hét péntekig bírta a gyűlöletkampányt, lemondott, 45 év után távozott a közoktatásból.

Franciaországban az iskolák különösen ki vannak téve az iszlám fenyegetésnek. 2020-ban Samuel Patyt a nyílt utcán fejezte le egy 18 éves, csecsen származású diákja Párizs külvárosában, tavaly év végén Dominque Bernard-t gyilkolta meg Arras-ban az iskola egyik volt, szintén csecsen származású tanulója. Paty azért kellett meghalnia, mert az óráján megmutatta a diákjainak a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat, amikor a szólásszabadságról és a Charlie Hebdo elleni merényletről beszélt.

Több tucatnyi iskolát iszlamista bombafenyegetés miatt kellett bezárni, ezeket egy lefejezéses videóval együtt küldték el a tettesek.

A rendőrség azt sem zárta ki, hogy a fenyegetéssorozat valójában egy orosz dezinformációs kampány, de a korábbi gyilkosságok miatt muszáj komolyan venni.

A párizsi igazgató megfélemlítése óriási felháborodást váltott ki Franciaországban.

(BBC)