A magyar vállalatoknak alig a fele számol idén bevételnövekedéssel

2 hónap ezelőtt 6

MTI 2024. február 01. 18:39

Az MTI-nek csütörtökön elküldött összefoglaló szerint a felmérés résztvevőinek 45 százaléka számít vállalata nettó árbevételének növekedésére az idén, ez 4 százalékponttal magasabb arány tavalyhoz képest, ugyanakkor még így is jóval kevésbé optimisták 2022-höz képest, amikor a válaszadók 61 százaléka várt emelkedést.

A pozitívan gondolkodók 64 százaléka 4-10 százalékos bevételnövekedést prognosztizál, de előfordulhat, hogy ez nem jelent valós gazdasági növekedést, ha nem fedezi majd az infláció mértékét. Kimondottan optimistán a válaszadók 26 százaléka tekint erre az évre, ők nettó árbevételük 11 százalékot meghaladó mértékű növekedésével terveznek - jelezte a Randstad.

A tájékoztatás szerint a 2022-es 3 százalékról 12 százalékra nőtt azoknak a cégeknek az aránya, ahol a nettó árbevétel csökkenésére számítanak, míg tavaly 10 százalékuk számolt csökkenéssel.

A válaszadó cégek több mint harmada stagnáló árbevétellel kalkulál 2024-ben, 5 százaléka pedig nem tudja, hogy mire számítson.

Míg 2022-ben a felmérésben részt vevők 89 százaléka tervezett létszámbővítést, tavaly már csak 34, idén pedig 30 százalékuk. A válaszadó cégek 17 százaléka nem tervez változást a munkavállalói létszámban, de a felmondókat nem fogják pótolni.

Idén ismét az IT-szakemberek a legkeresettebbek, őket követik a mérnökök, valamint a számvitellel és pénzüggyel foglalkozók.

Új munkatársak toborzásánál a vállalatoknak évek óta az irreális fizetési elvárások jelentik a legnagyobb problémát, a válaszadók 88 százaléka számolt be erről. A jelöltek kevés releváns munkatapasztalata vagy a munkatapasztalatuk hiánya, valamint a nem megfelelő nyelvtudás szintén jelentősen nehezíti a megfelelő munkavállalók megtalálását; míg előbbit a válaszadó cégek több mint fele tapasztalta, utóbbiról több mint harmaduk számolt be.

A felmérésben részt vevő vállalatoknak a legjobban teljesítők megtartása és a tehetséges vezetők fejlesztése, valamint a dolgozók elkötelezettségének megőrzése is kihívást jelent, 72, illetve 66 százalékuk említette ezt.

A HR kihívások megoldását a szakemberek egyértelműen a fizetések emelésében látják, a válaszadók 77 százaléka jelölte meg ezt tervezett lépésként, 9 százalékkal többen, mint az előző felmérés során. Az edukációs és tréning programokban a cégek 65 százaléka, a rugalmasabb munkalehetőségben 41 százaléka és az egyénre szabott juttatási csomagban 33 százaléka lát megoldást.

A Randstad HR Trends 2024 kutatás több mint 350, különböző iparágakban működő hazai vállalat felsővezetőinek megkérdezésével zajlott 2023 novemberében és decemberében.

Címlapkép forrása: Getty Images