"A végítélet magbankja" - Feltöltötték a vetőmagbunkert, nem is kicsit

1 hónap ezelőtt 11

A tájékoztatás szerint a "Végítélet magbankjának" is nevezett magbunkerbe 23 magbank adományozott magvakat, kilenc közülük először.

A norvég kormány által létrehozott, a permafroszt rétegében lévő barlangokban felépített magbunkerben az ismert élelmiszernövények magvait tárolják egy esetleges globális katasztrófa - például háború, járványok vagy éghajlatváltozás - esetére.

A keddi bejelentés szerint a hozzájárulók között vannak bosznia-hercegovinai, kameruni, indonéziai, nigériai, kazahsztáni, kenyai, madagaszkári és zambiai magbankok, az adományok pedig a többi között kukorica, bab, rizs és árpamagokat tartalmaznak.

A most érkezett szállítmányok zöme a BOLD nevű tízéves globális élelmiszer- és tápanyagbiztonságiprogram keretében érkezett a magbunkerbe. Az új szállítmányokkal együtt már 77 ország 111 magbankja biztosította növényvilágának tartalékát a tárolóban - jelentette be a norvég mezőgazdasági minisztérium.

A szárazföldi Európa és az Északi-sark között félúton található magbunkerbe 2008-as megnyitása óta a világ minden részéről érkeztek minták, 2015 és 2019 között pedig kulcsfontosságú szerepe volt a harcok által megtépázott szíriai vetőmagraktárak visszatöltésében.

A magbunker termeit évente csupán háromszor nyitják meg, hogy ezzel is korlátozzák a mesterségesen -18 Celsius-fok alatt tartott magok kitettségét a külvilágnak.