AdBlue-hiány lett a gázár elszállásából, több százezer magyar járműtulajdonos nyugtalan most

2 éve ezelőtt 211

Az oka pedig az, hogy a sokszorosára elszálló gázárak miatt például a szomszédos Szlovákiában Európa egyik legnagyobb AdBlue gyára korlátozta a termelést, illetve a szlovák állam is felvásárol egy nagy készletet, így idehaza napok alatt megrohanták az érintett járműtulajdonosok a kutakat és felvásárolták a készleteket.

A Telex körképében részletesen bemutatja, hogy sok százezer Euro 6-os dízelautó, illetve busz és nehézgépjármű tulajdonosát érinti a mostani hiány, és a Mol-tól is kapott sajtóválaszt. Ennek a lényege az, hogy a cégnek sincs érdemi készlete, mert eddig stabilan jött az import az országba, és bíznak benne, hogy idővel majd stabilizálódik a piac. Az biztos, hogy ahol még kapható a speciális adalékanyag, ott most többszöröse lehet az ára a szokásosnak.

Egyébként persze nyugtató körülmény, hogy normál használat mellett évente csak 15-20 liter kell a külön adagoló tartályba kerülő AdBlueból, de akinél fogyóban van, az most kétségbeesetten keresheti a kutakon és az interneten a még megmaradt készleteket, nehogy a motorvezérlő esetleg letiltsa majd az indításkor a motort az üres tartály miatt. Azt is megjegyzik persze, hogy ki lehet játszani a motorvezérlőt egy külön programmal, de ez fokozott környezetszennyezéssel járna némi plusz költség mellett.