Az irányt keresik a tőzsdék, felpattant a Richter

2 hónap ezelőtt 10

Portfolio 2024. január 30. 09:27

Reggel vegyes hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően az európai tőzsdéken az iránykeresés jellemző a reggeli nyitást követően.

Ami a gazdasági eseményeket illeti, magyar szempontból ma érkezik a hét a legfontosabb eseménye, a Monetáris Tanács idei első kamatdöntő ülése. Emellett az Eurostat előzetes GDP-adata is érkezik, melyben még nem lesz tagállamonkénti bontás, de néhány ország már közli az előzetes negyedik negyedéves számait.

Kisebb pluszban a vezető börzék

A nyitást követően a DAX és a FTSE egyaránt 0,2, míg a CAC 0,1 százalékos pluszban van.

Már közel lehet a piaci tető, most kell óvatosnak lennünk

Érdekes és az elmúlt években teljesen precedens nélküli szétválást figyelhetünk meg az S&P 100 index idei legjobban és legrosszabbul teljesítő részvényénél. A legjobb Nvidia 23 százalékos emelkedésen van túl eddig idén januárban, míg a tavalyi évben még vele együtt 100+ százalékot emelkedő Tesla 26 százalékot zuhant. Túl az Nvidia-Tesla divergencián is van érdekes tényező az amerikai részvénypiac szelektív mozgásaiban. A 2023-ban megszokott technológiai-hagyományos kettéválás már átterjedt a technológia szinte minden szegmensére is. Könnyen lehet, hogy ez a szuperszelektivitás már a nagyon közel lévő piaci tető egyik előjele.

Tovább a cikkhez

Német vállalatban szerez részesedést a Richter

Stratégiai részesedést szerez a Richter egy bioszimiláris fejlesztésekkel foglalkozó német vállalatban, a Formycon nevű cégben egy 82,8 millió eurós tőkemeléssel – derül ki a Richter közleményéből.

Tovább a cikkhez

Mire várható ma a tőzsdéken?

Magyar szempontból jön a hét legfontosabb eseménye, a Monetáris Tanács idei első kamatdöntő ülése. Az elmúlt hetekben jelentősen erősödtek a kamatcsökkentési várakozások, ma már a szakértők többsége az eddigi havi 75 bázispontos vágás után 100 bázispontos lépésre számít. Főleg azok után, hogy nemrég Virág Barnabás is elismerte, hogy legalább akkora esély van a 100 bázispontos lépésre, mint az eddigi ütem tartására. Az erősödő kamatcsökkentésre vonatkozó vélemények pedig a piacon a forint gyengülésében csapódtak le, kérdés, mennyire lett beárazva a 100 bázispontos vágás mostanra. Szintén kedden érkezik az Eurostat előzetes GDP-adata, melyben még nem lesz tagállamonkénti bontás, de néhány ország már közli az előzetes negyedik negyedéves számait.

Címlapkép forrása: Getty Images