Bejött a papírforma, Ficóék jelöltjét támogatja az elnökválasztás második fordulójában Forró Krisztián

1 hónap ezelőtt 18

A szlovák elnökválasztás első fordulóját az ellenzéki Ivan Korčok nyerte a Smer és a Hlas jelöltje, Peter Pellegrini előtt. Már a választás éjszakáján magyarul udvaroltak mindketten a vártnál gyengébben teljesítő, 2,91 százalékot elért Forró Krisztiánnak, a Szövetség jelöltjének.

Végül bejött a papírforma, Forró a Pellegrinivel tartott pozsonyi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a házelnököt támogatja. Pellegrini kampányának része az is, hogy szerdán a szlovák kormány Galántán tartott kihelyezett ülést a Magyar Szövetség politikusainak és környékbeli polgármesterek részvételével. A magyar nap folytatódott, este Gyimesi György látta vendégül Pellegrinit Királyhelmecen, írja a Napunk.

Forró a párt elnökségét megkerülve állt ki Pellegrinivel a közös sajtótájékoztatóra, az elnökség ugyanis csak csütörtökön ülésezik. Ráadásul a magyar pártnak az ellenzéki Ivan Korčokkal is találkozni kellett volna csütörtökön, ezt a találkozót Forró lemondta.

Forró a sajtótájékoztatón az ellenzéki jelöltről azt mondta, hogy kormányon lett volna lehetősége meggyőzni a magyarokat, de szerinte annak idején a Korčok vezette külügyminisztérium miatt nem fogadták el a kisebbségi törvényt.

Forró lépéséről Mózes Szabolcs, a Magyar Szövetség elnökségi tagja azt mondta: „Megdöbbenéssel értesültem arról, hogy a Magyar Szövetség távozó elnöke nem tartotta be a párt elnökségének hétvégi döntéseit.”

Pellegrini azt ígérte, hogy tanácsadó testületében magyar tag is lesz.

Korčok abban bízik, hogy a Magyar Szövetség ajánlása ellenére is szabadon és felelősségteljesen szavaznak.

Az elnökválasztás második fordulóját április 6-án tartják.