Beleállt Bernie Sanders Warren Buffett-be

2 éve ezelőtt 94

Komoly kritikák érték az Egyesült Államok kilencedik leggazdagabb emberét, Warren Buffett-et, amiért azt nyilatkozta, hogy neki semmi köze a tulajdonában lévő cégnél dolgozó munkások béréhez. Az ügybe Bernie Sanders, amerikai szenátor is beleállt, levelet írt a milliárdosnak.

Warren Buffett, a világ jelenleg kilencedik leggazdagabb embere azt nyilatkozta, hogy nem az ő feladata, hogy a tulajdonában lévő cégnél dolgozó 450 acélmunkás sztrájkját rendezze.

Bernie Sanders amerikai szenátor levelet írt a Berkshire Hathaway vezérigazgatójának, amiben arra kérte, hogy avatkozzon be a Special Metals – már három hónapja tartó – sztrájkjába. A cég a Precision Castparts egysége, amely a Warren Buffett Berkshire Hathaway cégének a tulajdonában van.

„Amikor egy cég nagyon jól teljesít, nincs ok arra, hogy az Ön által alkalmazott munkavállalók aggódjanak amiatt, hogy meg tudják-e etetni gyermekeiket, vagy hogy tudnak-e egészségügyi ellátásban részesülni” – írta Bernie Sanders.

A szenátor az ügyet „felháborítónak és sértőnek” nevezte, ugyanis levele szerint az alkalmazottaknak csak 2000 dolláros aláírási bónuszt, de fizetésemelést nem ajánlottak fel az első évi munkaszerződésbe. A második évben 1 százalékos, a következő három évben pedig évi 2 százalékos fizetésemelést jegyeztek fel.

Warren Buffett később válaszában elmondta, hogy a különböző társaságok irányítása külön vezetőkre van bízva, cégei egyénileg kezelik a munkaerő döntéseiket. Hozzárakta azt is, hogy a a szenátor levelét továbbítja ugyan az illetékes vezetőnek, de javaslatot nem tesz semmilyen intézkedésre vonatkozóan.

Az ügy azért kapott kiemelten nagy figyelmet, mivel az ország sok más milliárdosával ellentétben, Warren Buffett mindig aggodalommal beszélt az országban megjelenő jövedelmi egyenlőtlenségekről: magasabb adó kivetését kérte a gazdagokra és még azt is megígérte, hogy elajándékozza vagyona nagy részét.

A Berkshire Hathaway egyébként 2016-ban vásárolta meg a Precision Castparts vállalatot 37,2 milliárd dollárért. A Berkshire arról számolt be, hogy a Precision Castparts 1,6 milliárd dolláros bevétellel zárt a harmadik negyedévben, a nyeresége pedig 217 millió dollárral nőtt 2020 harmadik negyedévéhez képest.

A Precision Castparts kommunikációs osztálya azt a közleményt adta ki, amely szerint szeretne újra egy tiszteletteljes és eredményes kapcsolatot kialakítani alkalmazottaival, és ez korábban már sikerült nekik. A cég további alkukat fog folytatni a szakszervezettel, azonban a szakszervezetnek tett ajánlattal kapcsolatos kérdésekre és a folytatódó sztrájkok következményeiről a cég nem kívánt nyilatkozni.