Botrány a Várnegyedben, a korrupcióval vádolt polgármester bezáratja a cukrászdát

5 hónap ezelőtt 15

Ahogy azt október elején megjelent cikkünkben részletesen megírtuk:

  • Szamos Miklós, a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa szerint az önkormányzati választások előtt V. Naszályi Márta anyagi támogatást, védelmi pénzt kért tőle, cserébe azért, hogy ne veszítse el az üzleteit,
  • a vesztegetési kísérletben állítólag 20-30 millió forintot kért a polgármester,
  • V. Naszályi Márta megnyerte a választást, ezt követően Szamos Miklóst fél évvel később behívatta az irodájába, ahol azt kérte, hogy egyezzenek meg a cukrásszal,
  • V. Naszályi Márta mindent tagadott, 
  • mindenki mindenkit feljelentett,
  • a legfrissebb fejlemény, hogy az önkormányzat december 4-én bezáratja Szamos Miklós világhírű cukrászdáját.

Egy november 26-án kelt végrehajtói jegyzőkönyv szerint, december 4-én a Budavári Önkormányzat végleg bezáratja az ország egyik leghíresebb cukrászatát, a Ruszwurmot, továbbá az intézkedés a Korona Cukrászdát is érintheti.

„1014 Budapest, Szentháromság u. 7. szám alatti ingatlant 2023.12.04.-én (hétfő) délelőtt 8 órakor üresen a végrehajtást kérő birtokába adom” – áll abban a végrehajtási jegyzőkönyvben, amelyet Szamos Miklós kapott, azt követően, hogy az Index megírta, hogy V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere védelmi pénz kérhetett az ügyvezetőtől.

A LAPUNK BiRTOKÁBA KERÜLT JEGYZŐKÖNYV SZERINT A VÉGREHAJTÁST AZ I. KERÜLET BUDAVÁRI ÖNKORMÁNYZAT INDÍTOTTa, ÉS a BUDAÖRSI JÁRÁSBÍRÓSÁG RENDELTE EL.

Az intézkedés a Ruszwurm Cukrászdát érinti, de információink szerint a Korona Cukrászda is hasonló levelet kapott. A helyszíni eljáráskor zárcserét hajtanak végre, ennek következtében Szamos Miklósék nem tudják folytatni tevékenységüket.

A történelem része a cukrászda

A Ruszwurm cukrászda a budai Várban, a Szentháromság utca 7. számú házban található. 1827-ben itt kezdte meg működését Schwabl Ferenc cukrász. A berendezések csodával határos módon a jelentős épületkárok ellenére az 1849-es és 1944-es ostromot is túlélték. A rendszerváltás első évében, 1990-ben felgyorsult Magyarországon a privatizáció. A Ruszwurm cukrászda egy külföldi tulajdonú társasághoz került, és sorsa bizonytalanná vált. Ekkor a Szamos Marcipán márka névadója, Szamos Mátyás fiai és unokái kibérelték, majd 1990-ben megvásárolták a cukrászda használati jogát örökre: ez jelenleg is Szamos Miklós tulajdona. Jól látható, a cukrászda a magyar történelem szerves része, amely a korrupciógyanútól függetlenül veszélybe kerül.

Korrupció történt?

Szamos Miklós korábban azzal kereste meg az Indexet, hogy V. Naszályi Márta polgármester a 2019-es önkormányzati választások előtt arra kérte, hogy pénzzel támogassa a kampányát, cserébe védelmet kapott volna, pont, ahogy az szerinte az alvilágban szokott lenni.

„A választások előtt azt ajánlotta, ha az anyagi támogatás megtörténik, akkor olyan szerződést kötnek velem, hogy ne lehessen innen kitúrni, még bűncselekménnyel sem. Az ajánlat két cukrászdát érintett: a Koronát és a Ruszwurmot. A polgármester azt is hangsúlyozta: ha nem történik meg a támogatás, akkor nem véd meg. Tehát védelmi pénzt kért” – mondta korábban az Indexnek Szamos Miklós. Majd kiemelte:

A KAMPÁNY TÁMOGATÁSA ESETÉN V. NASZÁLYI MÁRTA MEGÍGÉRTE, OLYAN SZERZŐDÉST KÖTNEK, HOGY CSAK TÖBB SZÁZMILLIÓÉRT LEHET MAJD ELVENNI A CUKRÁSZDÁKAT.

„Erre azt mondtam neki, hogy nekem elég, ha a törvényeket betartják és tiszteletben tartják a tulajdonjogokat” – fogalmazott Szamos Miklós. A cukrászda tulajdonosa szerint a polgármester javaslata önmagában is bűncselekmény, és bár konkrét összeg nem hangzott el a vesztegetési kísérlet során, a kontextus szerint 20-30 millió forintot kért volna.

Az Index korábban megkereste a polgármestert, V. Naszályi Mártát, illetve a Budavári Önkormányzatot. Válaszuk szerint

a Budavári Önkormányzat a Ruszwurm Kft. több tulajdonosa közül senkivel nem áll elszámolási vitában. Magával a Ruszwurm Kft.-vel szemben bíróságok által jogerős ítélettel elbírált jogvitája volt a Budavári Önkormányzatnak amiatt, hogy a cég által az önkormányzattól bérelt, összesen 3 helyiség bérleti szerződése 2015-ben megszűnt, azonban a Ruszwurm Kft. az üzlethelyiségeket nem szolgáltatta vissza az önkormányzat részére. Tekintettel arra, hogy a cég a számára kedvezőtlen kimenetelű jogerős bírósági ítéletek alapján sem adta vissza a Budavári Önkormányzat részére az üzlethelyiségeket, és az önkormányzatnak megítélt több százmillió forint összegű használati díjat sem fizette meg, így ezek érvényesítése érdekében végrehajtási eljárás van folyamatban. V. Naszályi Márta polgármester nem kért, és nem kapott anyagi támogatást Szamos úrtól. Ez nyilvános kampányszámláján is ellenőrizhető.

A mostani végrehajtás azért érdekes, mert a vitában eddig ez fel sem merült, így elképzelhető, hogy az október 26-i levél a válasza az önkormányzatnak a kirobbant botrányra.

(Borítókép: Az 1827-ben megnyílt Ruszwurm cukrászda és kávéház épülete . Fotó: Jászai Csaba / MTI)