Ekkora bundát még nem látott a világ, ki is rúgták az edzőt

4 hét ezelőtt 9

2024. március 17. fekete napként vonul be a belga labdarúgás történetébe. Ekkor játszották a Westerlo–Genk élvonalbeli mérkőzést az alapszakasz utolsó fordulójában, amely a mindkét csapatnak megfelelő 1–1-es döntetlennel zárult. A hajrában bohózatba illő módon őrizték a szalonremit a csapatok, csúfot űztek a futballból. Nem is maradt el a következmény, egyelőre kirúgták az egyik edzőt, de még nincs vége a történetnek, mert a szövetség vizsgálatot rendelt el.

Lassan kéthetes a sztori. Március 17-én a Westerlo–Genk-mérkőzésen mindkét csapat számára megfelelő volt a döntetlen, és az már régi szabály, ha van ilyen eredmény, akkor az meg is születik. (Kivétel a közelmúltból a Spanyolország–Magyarország női kosárlabda-mérkőzés a soproni olimpiai selejtezőn, amit a spanyolok annak ellenére megnyertek, hogy a vereséggel is továbbjutottak volna... Így viszont kipöckölték a magyarokat, miközben sportszerűségből jelesre vizsgáztak.)

De vissza Belgiumba: a Westerlo tíz perccel a lefújás előtt vezetést szerzett, a Genk négy perccel később egyenlített (mulatságos volt a gól, szinte tálcán kínálták a védők a lehetőséget), s az 1–1-es kimenetellel a Genk bejutott a felsőházi rájátszásban, a Westerlo pedig az alsóháziba. Ez volt mindkét csapat célja, de sajnos, mivel a bíró hat percet hosszabbított, még tíz percet kellett szenvedniük a játékosoknak a pályán, amihez nem fűlött a foguk.

Ám a szabály az szabály, le kellett játszani ezt a teljesen fölösleges tíz percet, amit békés passzolgatással töltöttek a futballisták. mégiscsak le kellett játszani, ám egyik gárdának sem fűlött a foga ehhez különösebben.

So the six minutes of Westerlo and Genk taking the piss on Sunday has had an unexpected reaction - Westerlo have sacked boss Rik De Mil: “We cannot accept our values and standards would be questioned.” pic.twitter.com/1Sd5pGn6iR

— Will Downing (@WillDowningComm) March 19, 2024

Már ez sem volt lélekemelő, no de amit Nicolas Madsen művelt! A Westerlo csatára labdát szerzett a Genk tizenhatosánál, üres volt a kapu, simán bepasszolhatta volna, ehelyett odagurította Joris Kayembének, a Genk védőjének.

A közönségnek nem tetszett a fociparódia, a szurkolók hevesen tüntettek a lefújás után. 

A Westerlo török tulajdonosa a meccs után azonnal kirúgta Rik de Milt, a csapat edzőjét, akire rögvest lecsapott a Charleroi, és két évre szerződtette. Na, szépen vagyunk... – gondolhatjuk. Az egyik tulaj meneszti a szemérmetlenséghez asszisztáló trénert, akit a konkurens klub azonnal leigazol.

A belga szövetségi ügyészség keményen lecsapott: a két edző ( De Mil és Wouter Vrancken) kétmeccses eltiltást kapott, a két csapatkapitány játékjogát felfüggesztették, valamennyi, a pályán lévő játékost 1000 eurós pénzbüntetéssel sújtották, Madsen és Kayembe pedig még kétmeccses eltiltást is kapott. 

De még nincs vége, a Belga Labdarúgó-szövetség is vizsgálatot folytat, aminek könnyen a két csapat kizárása lehet a következménye.

Index könyvek

Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM