„Én szerencsés vagyok, mert Krisztushoz tartozom, önök szerencsétlenek” – mondta a pap a vegánoknak, akik szerint gyerekgyilkossággal ünnepeljük a feltámadást

1 hónap ezelőtt 19

  • Húsvét alkalmából vegán aktivisták az állatok jogaiért demonstráltak egy utcai kiállítással, ami a blaszfémikus bűntudatkeltés fegyveréhez nyúlt: a helyszín az Alcantrai Szent Péter-templom előtti terület volt a Ferenciek terén, felállítottak egy keresztet, egy plüssnyuszi pedig művért könnyezett. Az installáció része volt egy futószalag, rajta (mű)véres plüss kiscsibékkel, egy megnyúzott bárányt ábrázoló műanyag bábu és néhány monitor.
  • A Hungarian Animal Rights Corps (HARC) az akcióval arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy szerintük mint minden keresztény ünnepünkkor, úgy húsvétkor is több állat szenved és pusztul el, mint általában: több tojást fogyasztunk, miközben „a tojásiparban a kakascsibéket élve ledarálják, gázosítják vagy zsákba fojtják”, a csokitojások miatt „a tejelő teheneket erőszakkal termékenyítik és elveszik a gyerekeiket”, és a húsvét alkalmából ajándékozott nyulakra hamar ráunnak az emberek, elhanyagolják őket, és az utcán kötnek ki az állatok.
  • „Azzal, hogy húsvétkor tojást, más állati eredetű termékeket vagy állatokat vásárolunk, fizetünk az állatkínzó iparágaknak, hogy folytassák az állatok bántalmazását” – mondják közleményükben. „Ne gyerekgyilkossággal ünnepeljük a feltámadást” – utaltak a húsvét alkalmából lemészárolt csibékre.
  • A járókelők többsége érdeklődő volt, őket az aktivisták informatív brosúrákkal látták el, és beszélgettek velük. A kivételt egy éppen a templomba igyekvő pap jelentette, aki az utcai kiállítást csak úgy jellemezte, mint „kabarébohócságot”. Egy HARC-aktivista kérdésére, miszerint „az állatok lemészárlása is kabaré-e”, az atya azzal válaszolt, hogy „beteg emberekkel nem foglalkozom. Én szerencsés vagyok, mert Krisztushoz tartozom, önök szerencsétlenek.”