Gond merült fel a csornai napelemgyárban

1 hónap ezelőtt 6

Csúszik a januári bérek kifizetésével és állásidőre küldte a dolgozókat a csornai napelemgyártó, az Ecosolifer Heterojunction Kft. „A 2024. januári bérek kifizetésére sajnálatos módon késedelmesen kerül sor. Ezzel egyidejűleg február 12-től – egyelőre határozatlan időre – állásidőt rendelünk el” – a 24.hu értesülése szerint ezzel a szöveggel kaptak levelet a társaság dolgozói.

A lap hozzáteszi, hogy nem először fordul elő hasonló az üzem történetében, 2022 júniusában derült ki, hogy már három hónapja nem kaptak fizetést a munkavállalók. Az állományi létszám akkor 52 fő volt, és hónapokat késve jutottak pénzükhöz az alkalmazottak. Az egyik érintett elmondása szerint akkor 8 ezer forintot kaptak „kárpótlásként”.

A csornai üzem beindítása 2014-től egészen 2020 végéig húzódott, akkor kezdték a termelést; de 2022-ig csaknem 7,7 milliárd forint veszteséget hozott össze a napelemgyár. Holott a beruházás 1 milliárd forint állami támogatást kapott, közel 2 milliárd forint uniós támogatást nyert el, és az Eximbank is 22,5 millió euró hitelt nyújtott a számára. Később az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. átvette a hitelt, és megemelte a keretet. Az indoklás szerint azért, mert a piaci kereslet miatt megduplázzák a kapacitást.

A lap megjegyzi: míg a hitelbiztosítéki nyilvántartásban 80 millió eurós biztosíték szerepel, az MFB csak 40 millió eurós kölcsönről beszélt.