Gyógyászati segédeszközökkel trükköző orvosokat kapcsoltak le a rendőrök

4 hét ezelőtt 14

Több mint másfél éve nyomoz a rendőrség a gyógyászati segédeszközökkel trükköző orvosok ügyében, akik olyan páciensek nevére írtak fel egyes termékeket, akik nem is tudtak erről.

A múlt héten két esetben is lecsaptak, két szegedi ortopéd szakorvost, egy szolnoki reumatológust és egy kecskeméti üzletkötőt kapcsoltak le, akik érintettek a gyógyászati segédeszközökkel elkövetett költségvetési csalási ügyekben. Ezek lényege, hogy egyes, az orvosokkal kapcsolatban álló cégek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől jogosulatlanul igényeltek vissza állami támogatásokat.

A mostani esetben az egyik céggel egy szegedi ortopéd és mozgásszervi rehabilitációs szakorvos állt kapcsolatban, aki ellenszolgáltatásért cserébe úgy írt fel vényre gyógyászati termékeket, hogy a páciensekkel nem is találkozott. A személyes adatok ugyan valódiak voltak, de az érintett páciensek nem tudtak a vényfelírásról, és szükségük sem volt a felírt gyógytermékre. Ez az orvos közel 9 millió forint megszerzésében működött közre.

A második vállalkozás egy szolnoki reumatológus szakorvossal és egy szegedi ortopéd-traumatológussal állt üzleti kapcsolatban. A szolnoki orvos több mint 9 millió forint, a szegedi orvos több mint 21 millió forint hasznot hozott a cégnek, ugyanúgy, mint egyik üzletkötőjük, egy kecskeméti nő is, aki szintén több mint 21 millió forinttal gyarapította a társaság bevételét. Ezekben az esetben is a vényre felírt személyes adatok ugyan valódiak voltak, csak a gyógytermékek indokoltsága nem.

A nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki költségvetési csalás elkövetése miatt mind a négy elkövetőt, akik szabadlábon védekeznek.

Az ügycsoportnak jelenleg 64 gyanúsítottja van: 28 orvos, 20 cégvezető, 11 alkalmazott és 5 orvosi asszisztens.