Hajdú Péter szerint a Frizbi bulvárplatform, ez az, ami nem tette lehetővé, hogy a Magyar Péter-féle hangfelvétel tartalmáról kérdezze Varga Juditot

4 hét ezelőtt 12

Varga Judit volt igazságügyi miniszter szerda este közel kétórás interjút adott Hajdú Péter Frizbi című műsorában. Bár a műsor elején Hajdú azt ígérte, nem propagandainterjú lesz, végül a kegyelmi ügyre és a Völner-ügyre sem kérdezett rá Vargánál.

Csütörtök reggel telefonon elértük Hajdú Pétert, akit az interjú keletkezési körülményeiről kérdeztük, és arról, hogy miért nem kerültek szóba az országot hetek óta foglalkoztató közéleti történések.

A riporter a 444-nek azt mondta, az interjú készítése „természetesen az ő ötlete volt”, és azért kereste meg Varga Juditot, mert „újságíróként a nagy találat, az mindig az exkluzív interjú, pláne egy ilyen esetben”.

Az interjú előtt néhány nappal küldött egy sms-t Vargának, és meghívta a műsorba. Varga Judit először gondolkodási időt kért, aztán végül vállalta a felkérést. Személyesen az interjú felvételekor találkoztak először. Amikor arról kérdeztem Hajdút, hogy szerinte miért neki adott interjút a volt miniszter a magánéletéről, azt hozta fel példának, hogy bár a Frizbi bulvárműsor, fordultak meg nála miniszterelnökök is, egyszer Gyurcsány Ferenc is bejelentkezett a szakácskönyvével. De szerinte „ez nem egy fajsúlyú történet, csak a példa kedvéért említette meg a volt miniszterelnököt”.

Hajdú elmondása szerint az interjút élőben szerette volna közvetíteni, de Varga Judit nem ért rá este, ezért vették fel napközben. Körülbelül 11-re érkezett, a haj és a smink miatt 12-kor kezdték a forgatást, estig megszerkesztették a műsort.

„Live on tape interjú volt, ami azt jelenti, hogy élőszerűen vettük fel. Erről Varga Juditot is tájékoztattam az elején. Nem sok mindent vágtunk ki, csak technikai dolgot: egyszer a mikroporttal történt valami, emiatt volt egy apró leállás. Tartalmilag nem nyúltunk hozzá” – mondta Hajdú.

Az interjú után a felvételt nem akarta megnézni Varga Judit, bár Hajdú Péter megkérdezte tőle, hogy kivegyenek-e valamit (ezt minden interjúalanyától megkérdezi), Varga azt mondta, hogy neki rendben van.

Azt is megkérdeztük, hogy a majdnem kétórás interjú során miért nem került szóba a kegyelmi ügy és a Magyar Péter által közzétett hangfelvétel tartalma.

„Érintőlegesen mindkettő szóba került, de ez nehéz, mert a Frizbi, az egy bulvárplatform. Olyan, mint a Story magazin, engem itt a magánéleti szál érdekel, nem a közélet. Tehát a platform adta keretek nem tették ezt lehetővé. Azt gondolom, a kegyelmi ügyről inkább Novák Katalint kérdezném, ha meghívnám a műsorba. A Schadl-ügyről meg ugyanazt tudom mondani, hogy nem jogászkodni akartam, engem az érdekelt, hogy mi vesz rá valakit arra, hogy a feleségével való beszélgetést rögzítse és nyilvánosságra hozza. Ezt az egész kérdést emberi oldalról közelítettem meg, az érdekelt, hogy mi történt közöttük, ami ide vezetett” – válaszolta.

Amikor megkérdeztem, hogy ezek szerint Novák Katalint is meghívja-e a Frizbibe, akkor azt mondta, még nem döntött erről, most épp a gyerekével van, de ha beér a munkahelyére, lehet, hogy neki is ír egy sms-t.