Így sújt le a rendőrség az illegálisan gyorsulókra

5 hónap ezelőtt 14

A bevásárlóközpontok és nagyáruházak megelégelték a közforgalom számára nyitott parkolóikban zajló gyorsulási versenyeket, ezért az Országos Rendőr-főkapitánysággal együtt lépéseket tettek ezek visszaszorítására. A parkolókban forgalomlassító küszöböket építenek ki, folyamatosan ellenőrzik a versenyhelyszíneket, és sebességmérő eszközök százait vetik be.

A Belügyminisztérium államtitkára, Rétvári Bence válaszolt Vadai Ágnes országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére, amely a gyorsulási verseny résztvevőinek hollétét és tevékenységét firtatta. A kérdés célja volt továbbá, hogy tisztázza, vajon a verseny résztvevői más területeken is okoznak-e problémát.

A válaszban Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára kifejtette, hogy a kérdésre Pintér Sándor miniszter megbízásából válaszol, és felsorolta, milyen intézkedéseket hozott az Országos Rendőr-főkapitányság a gyorsulások és gyorshajtások visszaszorítására:

  • a rendőri szervek felvették a kapcsolatot a budapesti és a Pest vármegyei bevásárlóközpontok, valamint a nagyáruházak képviselőivel a közforgalom számára nyitott parkolóikban, hogy megakadályozzák az illegális gyorsulási versenyeket;
  • az áruházak ígéretet tettek, illetve intézkedtek a parkolókban forgalomlassító küszöbök kiépítésére, melyekkel az adott parkolóban megakadályozható az illegális gyorsulási versenyek megtartása;
  • a közterületi szolgálatot ellátó állomány folyamatosan és visszatérően ellenőrzi a lehetséges versenyhelyszíneket;
  • a 2023 júniusától rendszerbe állított, mozgó sebességellenőrző készülékek ugyancsak hatékonyan alkalmazhatók az éjszakai versenyzések visszaszorítása érdekében is.

A válaszban emlékeztettek, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság 13 db, álló helyszerű, mérésre alkalmas, ARH CAM S1 típusú mobil sebességmérő és 6 db Traffic Capture 108 típusú, mozgó sebességmérésre is alkalmas sebességmérő készüléket üzemeltet. Emellett a fővárosban 4 főúton, 8 helyszínen, összesen 25 forgalmi sáv ellenőrzését végrehajtó, fix telepítésű sebességmérő működik. 

Kiemelték, hogy „a célirányos rendőri fellépés észrevehető változásokat, egyúttal szakmai és társadalmi elégedettséget eredményezett, a rendőrségi ellenőrző tevékenység jótékony hatással volt a közlekedés biztonságára”. 

Korábban megírtuk, hogy az Árpád hídon szabályosan közlekedő kerékpárost gázolt halálra egy Mercedes AMG július 1-jén 0 óra 44 perckor. A gyorsulási versenyeken is használt RACE-001 rendszámú, 690 lóerős sportautó a rendőrség tájékoztatása szerint 137-tel kaszálta el a szalagkorlát mögött tekerő 26 éves férfit úgy, hogy áldozatának két végtagja is leszakadt.

A rendőrség sajtótájékoztatója szerint a Mercedes spontán kezdett el versenyezni a Róbert Károly körút Teve utcai sarkától két BMW-vel. A három autó több szabálysértést is elkövetett, de a tunningolt autó nyomában alig két másodpercre volt csak lemaradva az egyik, 190 lóerős BMW. Az Árpád hídra a Mercedes a megengedett 70 helyett 137 km/h-s sebességgel hajtott fel, majd eddig nem ismert okok miatt a sofőr elvesztette az uralmát az autó felett, amely többször megpördült, és átszakítva a szalagkorlátot, elgázolt egy biciklist.