Kiderült, hogy mi fűti az ipari árakat

5 hónap ezelőtt 11

Az idei év szeptemberében az ipari termelői árak átlagosan 2,5 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 7,8 százalékkal nőttek, az exportértékesítéséi 7,5-el csökkentek. Az ipari termelői árak alakulásában az alapanyagok drágulása és az előállítási költségek emelkedése, továbbá a forint euróval szembeni, egy év alatt történt erősödése is szerepet játszott. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 1,7, az exportértékesítési árak 1,6 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 1,7 százalékkal emelkedtek – összegezte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A KSH adatai szerint szeptemberben a tavalyi évhez képest a belföldi értékesítés árai átlagosan 7,8 százalékkal növekedtek, ezen belül a 65 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 2,3, a 30 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) – részben a hatósági ár szabályozásának módosításai következtében – 15,4 százalékos volt a drágulás.

Az élelmiszeripar értékesítési árai 4,8 százalékkal emelkedtek. 

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 7,3, a beruházási javakat gyártókban 4,8, a fogyasztási cikkeket gyártókban 8,0 százalékkal nőttek az árak. Az ipari exportértékesítési árak 7,5 százalékkal csökkentek, ezen belül a 90 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 1,2, a 9,8 százalékos súlyú energiaiparban 58,8 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak.

Az idei év szeptemberéig – a tavalyi év hasonló időszakához képest – a belföldi értékesítés árai 34,4, az exportértékesítéséi 2,1 százalékkal emelkedtek, így az ipari termelői árak összességében 12,7 százalékkal voltak magasabbak.

Nincs meglepetés az adatokban

Idén augusztusban az ipari termelői árak átlagosan 2,3 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 8,6 százalékkal nőttek, az exportértékesítéséi 7,6 százalékkal csökkentek. Akkor a jelentés szerint – hasonlóan a szeptemberihez – a nagy eltérést elsősorban az okozta, hogy az alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő energiaiparban a belföldi értékesítési árak meghaladták az egy évvel korábbi szintet, miközben az exportértékesítési árak már jelentősen elmaradtak attól.

Augusztusban az ipari termelői árak alakulásában az alapanyagok drágulása és az előállítási költségek emelkedése, továbbá a forint euróval szembeni, egy év alatt történt erősödése is szerepet játszott. Akkor az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,3, az exportértékesítési árak 0,9 százalékkal nőttek, így az ipari termelői árak összességében 0,7 százalékkal emelkedtek.