Kreml: az oroszok nyugati kitiltására irányuló felhívások náci jellegűek

1 év ezelőtt 56

Az európai uniós turistavízumok kiadásának leállítására irányuló javaslatok az orosz állampolgárok számára “nem túl jó szagúak”, és nem lesznek sikeresek – jelentette ki kedden Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtófőnöke.

Vlagyimir Putyin elnök szóvivője hozzátette, hogy ez a fajta stratégia “azokra a kijelentésekre emlékeztet, amelyek mintegy 80 évvel ezelőtt Európa szívéből érkeztek”.

Peszkov Kaja Kallas észt államfő felhívására, valamint Finnország hasonló hangvételű felszólítására reagált, miszerint az oroszokat teljesen ki kellene zárni a schenegeni övezetből.

Rámutatott, hogy éppen azok az államok tesznek ilyen javaslatokat, amelyeket Moszkva már “barátságtalannak” minősített. “Sok ország éppen barátságtalanságában veszíti el a realitásérzékét” – mondta.

Helsinki és Tallinn nyilatkozatai azt követően hangzottak el, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólított arra, hogy legalább egy évre tiltsák el az összes orosz állampolgár beutazását Nyugatra. Az oroszoknak “a saját világukban kellene élniük, amíg nem változtatnak filozófiájukon” – mondta Zelenszkij a Washington Postnak hétfőn.

Az ukrán vezető ragaszkodott ahhoz, hogy elfogadható egy egész nemzetet felelőssé tenni a kormánya döntéseiért, és azt javasolta, hogy a most Európában és az Egyesült Államokban élő orosz állampolgárokat ki kellene toloncolni.

A Kreml szóvivője azonban reményét fejezte ki, hogy “győzni fog a józan ész, és azok, akik ilyen állításokat tettek, magukhoz térnek.”

Hasonló véleményt fogalmazott meg Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök is, amikor kedden Zelenszkij állításait kommentálta.

“Adolf Hitler megpróbált ilyen elképzeléseket megvalósítani egy egész népről” – mondta Medvegyev, aki jelenleg az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese. “Van még kérdés az ukrán hatóságok természetével kapcsolatban?”

Ezzel arra utalt, hogy a náci Németország a 20. század első felében kiirtotta az állítólagosan nemkívánatos embercsoportokat, köztük a zsidókat, romákat, fogyatékkal élőket és kommunistákat.