Lázár János állta a szavát: húsvétkor és éjjel áll a gigaprojekt

4 hét ezelőtt 12

Lázár János építési és közlekedési miniszter Facebook-bejegyzésében tette közzé, hogy megállapodott a XI. kerületi civilekkel, így a jövőben nincs éjszakai építkezés a Déli körvasúton, húsvétkor pedig semmilyen - adta hírül a Portfolio. Ez utóbbi a március 29. és április 1. közötti időszakot jelenti.

A Déli Körvasút projekt célja a vasútvonalon szűk keresztmetszetként jelentkező Kelenföld–Ferencváros vonalszakasz kapacitásbővítése, új városi kapcsolatok kialakítása új megállóhelyek létesítésével (Nádorkert, a Közvágóhíd és a Népliget térségében új megállók) a vasút városi-elővárosi közlekedésben betöltött szerepének erősítése, a vonalszakasz átjárhatósági feltételeket teljesítő fejlesztésével.

Jelenleg a Ferencváros-Kelenföld vasútvonal kétvágányú, villamosított, a magengedett sebesség pedig 80 km/h. A beruházás során városi környezetben nemcsak a vágányok bővítése, hanem a meglévő vágányok és műtárgyak átépítése is megtörténik a körülbelül 3,7 kilométer hosszúságú beavatkozással érintett szakaszon, ebből 1,95 km hosszúságban háromvágányú, és egy 1,73 km-es szakaszon négyvágányú villamosított pálya lesz az eredmény. Valamelyest növekszik a megengedett sebesség és a tengelyterhelés is.