Megdőlni látszanak az eddigi dogmák, ez elmúlt 150 év legizgalmasabb időszakát éljük

4 hét ezelőtt 9

Az elmúlt 150 évben nem történt olyan gyorsan és annyi változás az autóiparban, mint napjainkban. Ebből kiindulva „A falnak rohanunk vagy még el tudjuk rántani a kormányt!?” címmel rendezik meg április 11-én az első Budapest Automotive Summit (BAS) autókereskedelmi konferenciát, ahol neves szakemberek igyekeznek kifürkészni az autóipar jövőjét.

A globális autógyártás 150 éves történelmének talán legsűrűbb, legizgalmasabb időszakát éljük. Óriási változások és szeizmikus mozgások történnek a szemünk előtt, sorra döntve meg azokat a dogmákat, amelyek szerint az autóipar és az autókereskedelem az elmúlt évtizedekben működött.

Nem kérdés, komoly izgalmakat hozhat a jövő a hazai autókereskedelem számára is. Elég, ha csak a német autóipar gyengélkedésére, a kínai autóipar európai megindulására vagy az Európai Unió 2035-ös belső égésű motorok kitiltására vonatkozó szabályára, anomáliájára gondolunk. Most szinte minden iparági szereplő, importőr, márkakereskedő, flottakezelő helyzete bizonytalan lett a jövőt illetően, nem világosak a szerepek és a feladatok az online és az ügynöki értékesítés kapcsán sem.

A cél egy, az autók értékesítésével foglalkozó közösség számára egy mellébeszéléstől mentes, a jövő ködét némileg eloszlató független szakmai fórum életre hívása, amely hasznosítható információkkal és vezetői inspirációval látja el azokat a szakembereket, akik a gyülekező viharfelhők ellenére is az autókereskedelemben látják maguk és a vállalkozásuk jövőjét  –  mondta el Bujáki Zsolt, a Budapest Automotive Summit alapítója és főszervezője.  A szervezők az exkluzív konferencián a hazai autóipari és autókereskedelmi felsővezetőket, tulajdonosokat várják a rendezvényre, amit a Mol támogatásával a vállalat Campusán rendeznek.

A hazai autóipar, amely nemcsak a magyar gazdaság legfontosabb húzóágazata, hanem ma már egy olyan ökoszisztémát alkot, amelyben a keleti és a nyugati multinacionális világcégek a magyar tudásra alapozva a legmodernebb rendelkezésre álló technológiai színvonalon állítanak elő termékeket, sőt fejlesztik a legújabb eszközöket – fogalmazott a BAS fővédnöke, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszer, aki a nyitó előadást is tartja.

A rendezvényen sor kerül az Autós Nagykoalíció által szervezett Év Magyar Autója 2024 díjátadója is. A rangos előadói között hazai szaktekintélyekkel és szakmai véleményvezérekkel találkozhatnak a fórumra látogatók.