Megjelent a felmérés, ennyire tudatosak pénzügyileg a magyar fiatalok

5 hónap ezelőtt 11

Új tanulmányt közölt az OTP Bank saját megbízásból a fiatalok pénzügyi tudatosságáról. A felmérés kitér a szülők segítőszerepére, a korosztályi lebontásra, valamint arra is, milyen célból szánják rá magukat a fiatalok a megtakarításra.

A fiatalok pénzügyi tudatosságáról készült nemrég felmérés az OTP Bank megbízásából. E szerint a szülők többsége úgy véli: fontos, hogy gyermekeik minél korábban elkezdjék elsajátítani a pénzügyi tudatosság alapjait és félretegyenek saját céljaikra.

Többségük, mintegy 65 százalékuk arra ösztönzi gyermekét, hogy ne költse el azonnal a pénzét, hanem kezdjen gyűjtésbe vagy spórolásba valamilyen célból.

A szülők negyven százaléka nem határozza meg, hogy a gyermek mire tegyen félre. Vannak viszont olyan szülők is, akiknek konkrét elképzeléseik arra vonatkozóan, mire kellene félretennie gyermeküknek.

Negyven százalékuk a barátokkal tervezett programokra – például mozira, kirándulásra, nyaralásra –, míg tízből egy szülő a tanulmányokra való takarékoskodásra igyekszik felhívni a figyelmet.

Korosztályos különbségek 

Az OTP Bank által közölt felmérés szerint a fiatalok attitűdjében is erősen jelen van a megtakarítás szükségességének gondolata. Mint az a tanulmányból kiolvasható, több mint felük ténylegesen is megtakarít, ráadásul konkrét célokra. A célok ugyanakkor életszakaszonként eltérőek.

  • a 16-17 éveseknél az autó, az utazás és a nagyobb értékű műszaki termék szerepel a három fő motivációs elem között,
  • a 18-24 évesek autóra, lakásra, utazásra gyűjtenek, 
  • míg a 25-30 évesek már főleg általános tartalékban gondolkodnak baj esetére, de az ő esetükben is jellemző a lakás vagy az autó iránti vágy.