Meglepetést is okozhat az MNB a kamatcsökkentéssel

1 hónap ezelőtt 11

Jelenleg az a 397–398 szinteken billeg a forint jegyzése az euróval szemben. Ugyan a múlt hét elején rövid időre úgy tűnt, hogy a jegybanktörvény módosításának elnapolásával képes lehet tartósabban is erősödni a forint, ezek a remények hamar szertefoszlottak annak következtében, hogy az amerikai jegybank múlt szerdai üzeneteit követően erősödni kezdett a dollár, ami a feltörekvő piaci deviza révén a forintnak sem jelentett sok jót – fogalmazott az InfoRádióban Kaszab Balázs.

Azzal kapcsolatban, hogy mi az, ami a következő napokban hatással lehet a hazai fizetőeszköz árfolyamára, a Portfolio munkatársa elmondta: nagyobb elmozdulások a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának kedd délutáni, kamatdöntő ülése előtt nem várhatók; a februári 100 bázispontos csökkentés után, illetve az elmúlt hetek markáns gyengülésének hatására most nem számíthatunk ekkora vágásra – jegyezte meg. Az elemzők többsége szerint legnagyobb esélye egy 75 bázispontos csökkentésnek van, de vannak olyanok, akik egy 50 bázispontos vágást sem tartanak elképzelhetetlennek.

Ami a továbbiakat illeti, várakozások szerint a második negyedévtől kezdődően lassíthat a kamatvágási tempóján a jegybank, az eddigi 75 százalékpontos vágások helyett mindössze 50 bázispontos vágásokra kerülhet sor – tette hozzá az elemző, aki szerint a lassítást leginkább a februári szavazást követő piaci turbulenciák tanulságai, illetve az inflációs kockázatok teszik indokolttá.

Február végén, az előző kamatdöntés után a jegybank alelnöke, Virág Barnabás elmondta: 2024 közepére a piaci várakozások 6-7 százalék közötti kamatszintet jeleznek.