Nagy esés után feltámadtak az amerikai tőzsdék

2 hónap ezelőtt 6

Felpattantak az amerikai tőzsdék

A tegnapi jelentős esés után ma felpattantak az amerikai tőzsdék, a Dow 0,6 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 és a Nasdaq pedig 0,8 százalékot emelkedett.

Alig indult el az év, de már most látszanak a tőzsdei nyertesek

Bár még csak egy hónap telt el a 2024-es évből, a tőzsdéken máris számos izgalmas piacmozgató esemény történt. A világ vezető részvényindexei közül több történelmi csúcsot döntött, miközben a nyersanyagpiacon is nagyobb elmozdulásokat hozott a január. Itthon főleg a midcapekben voltak sztorik, míg a két legfontosabbnak hazai blue chipnek számító OTP és a Mol is jelenleg alulteljesítő a BUX indexhez képest. Megnéztük, milyen sztorik mozgatták az év első hónapjában a fontosabb tőkepiaci eszközöket.

Tovább a cikkhez

Mi történik itt? Kilőttek a sugárzó részvények!

A tavalyi markáns emelkedést követően az egyre nagyobb kereslet-kínálati résre vonatkozó kilátások és a spekulatív tőke beáramlásának is köszönhetően valósággal begyújtották a rakétákat az uránpiacon idén, közel 20 éve nem látott szinteket ostromol a sugárzó érc árupiaci jegyzése, miközben szárnyalnak az uránbányász vállalatok részvényei. Adódik a kérdés: érdemes felugrani erre a robogó vonatra, és ha igen, melyik részvény kerülhet még feljebb?

Tovább a cikkhez

Emelkedésben Amerika

A nyitást követően a Nasdaq 0,6, az S&P 500 0,4, míg a Dow Jones 0,1 százalékos pluszban van.

Erősen kezdte az évet a magyar tőzsde

Mintegy 5,6 százalékos növekedést tudhat maga mögött a BUX index januárban. Az azonnali részvénypiac forgalma 273 milliárd forintot tett ki az év első hónapjában, míg a legnépszerűbb részvények sorrendjét az OTP, a Richter, valamint a Mol vezette. Emellett januárban két alkalommal is volt csengetés a BÉT-en: a budapesti tőzsdézés 160 éves jubileuma, valamint a Gloster kategórialépése során is.

Tovább a cikkhez

Elkezdett kriptózni egy magyar tőzsdei cég

Decemberben a Portfolio is beszámolt róla, hogy a Megakrán igazgatósága elkezdte vizsgálni, hogy hogyan tudná a szabad pénzeszközeit kriptoeszközökbe fektetni. A cég ezt követően csütörtökön a BÉT oldalán arról számolt be, hogy megkezdte a kapcsolódó kriptovaluta-számlák megnyitását és azokon kriptoeszközök elhelyezését.

Tovább a cikkhez

Kilőtt az OTP és hátára vette a magyar tőzsdét

A kereskedési idő felénél jócskán felülteljesít a magyar tőzsde. Az emelkedést az OTP vezeti, már több mint 3 százalékot emelkedett a bank részvényeinek árfolyama.

Tovább a cikkhez

Tépik az OTP-t

Az OTP részvényei már 1,8 százalékos pluszban vannak azt követően, hogy megszületett a döntés Ukrajna támogatásának ügyében. Sokáig nem volt egyértelmű, hogy Magyarország támogatni fogja-e a javaslatot, de a hírek szerint Orbán Viktor is megszavazta azt. Ez különösen azért lényeges, mivel a hétfői kereskedés során döntően meghatározta a magyar piaci hangulatot az, hogy az EU megfenyegette Magyarországot, hogy amennyiben nem szavaznak a többségnek megfelelően az ukránok ügyében, úgy szabotálhatják a gazdaságot.

Emelkedik a BUX az uniós alku hír

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy fogalmazott nemrég, hogy megvan a megegyezés az uniós csúcson az 50 milliárd eurós ukrán segélycsomagról. Ennek hatására a forint mellett a magyar tőzsde is erősödik. A BUX már 0,7 százalékos pluszban van.

Kijött az eurózóna inflációs adata

Kissé csökkent az infláció az eurózónában, és a maginfláció is mérséklődött, igaz, utóbbi a várakozásoknál enyhébb mértékben - derül ki az Eurostat friss közléséből.

Tovább a cikkhez

Megállapodást írt alá a 4iG csoport és a Telecom Egypt

Közös nyilatkozatot írt alá a 4iG és a Telecom Egypt. A közös szándék arra irányul, hogy megalapozza egy Európát Egyiptommal összekötő telekommunikációs korridor létrehozását, és egy ezt koordináló vegyesvállalat megalapítását - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

Tovább a cikkhez

Kilőtt a Volvo Car

A Volvo Car részvényei 19,3 százalékos pluszban vannak, miután a cég a vártnál nagyobb mértékű működési eredménynövekedésről számolt be a negyedik negyedévben.

Szenved az Adidas, zuhan az árfolyam

Nem túl erős a globális fogyasztói kereslet, ráadásul a devizák is negatívan hatnak, és még a Yeeze termékek eladása is nyomás alatt tartja az eredményt, a menedzsment pedig a vártnál jóval kisebb operatív eredményre számít idén, ezek miatt zuhan ma az Adidas árfolyama. Hasonló témákról szó lesz a Portfolio Investment Day 2024 rendezvényünkön, amire itt lehet regisztrálni.

Tovább a cikkhez

Esésben a vezető tőzsdék

A nyitást követően a francia CAC 0,9, a német DAX 0,4, míg az angol FTSE 0,1 százalékos mínuszban van azt követően, hogy a szerda esti kamatdöntő ülést követően Jerome Powell Fed-elnök elmondta, hogy még márciusban sem lehet számítani kamatvágásra.

Iránykereséssel indul a nap a magyar tőzsdén

Iránykereséssel indul a nap a magyar tőzsdén, a blue chipek azonban vegyes képet mutatnak: emelkedik a Richter és az OTP, míg mínuszban van a Magyar Telekom és a Mol is.

Tovább a cikkhez

Hiába a visszaeső profit, megint osztalékot emelt a Shell

A Shell nyeresége ugyan jócskán visszaesett a 2022-es rekordévhez viszonyítva, de ennek ellenére is van minek örülni, hiszen a cég megemelte az osztalékot, valamint részvény visszavásárlási programjukat is folytatják.

Tovább a cikkhez

Hogyan lavírozott a beeső energiaárak közepette az OMV?

Közzétette legfrissebb negyedéves gyorsjelentését az osztrák OMV: az osztrák olajcég a 2023-as üzleti évben mintegy 6 milliárd euró tiszta működési eredményt ért el, ami története második legmagasabb értékét jelenti, a negyedik negyedéves számok felülmúlták az elemzői várakozásokat - az eredmények összességében így is nagyot estek a 2022-es rendkívüli évben elért szintekhez képest, mivel a nyersanyagárak visszaestek az extrém magas árszintekről, olvasható a társaság közleményében. Emellett a 2023-as évet a geopolitikai feszültségek eszkalálódása, az inflációs nyomás miatti gyengébb fogyasztói kereslet, valamint az éghajlatváltozásból és az energetikai átállásból eredő kihívások jellemezték az OMV-nél.

Tovább a cikkhez

Átterjedhet a tengerentúli rossz hangulat Európára

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Eséssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,8 százalék mínuszban fejezte be a napot, a S&P 500 1,6 százalékot esett, míg a Nasdaq 1,9 százalék mínuszban zárt. Az amerikai kamatdöntést követően jelentős lefordulást láthattunk a vezető tengerentúli tőzsdéken, miután a jegybank bár nem változtatott a kamatszinten, de közölték, hogy még márciusban sem lehet számítani kamatvágásra.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 1,07 százalékot esett, a Hang Seng 0,75 százalékkal került feljebb, míg a CSI 300 1,17 százalékos pluszban van.
  • Ma az előzetes adatok alapján az amerikai hangulatromlás átterjedhet Európára is, kisebb esés jöhet ugyanis a kontinens vezető tőzsdéin: a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,4 százalékkal kerülhet lejjebb, a CAC és a FTSE pedig 0,5 százalék mínuszban nyithat.

  • Az amerikai határidős részvényindexek emelkedést vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,11 százalék pluszban nyithat, a S&P 500 0,2 százalékot emelkedhet, míg a Nasdaq 0,31 százalékot emelkedhet.

Mi várható makro fronton?

Gazdasági információk tekintetében ma itthon a külkereskedelem részletes adatai mellett a hitelintézeti statisztikák jelennek meg, míg az Eurostat az előzetes januári inflációs adatot publikálja, Amerikában pedig egy fontos konjunktúramutató, a beszerzési menedzserindex jelenik meg.

2024 január 29-február 4. Makronaptár
Magyar makrogazdaság
január 30. kedd 8:30 KSH Turisztikai szálláshelyek forgalma dec.
január 30. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
január 30. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
január 30. kedd 15:00 MNB Közlemény  
január 31. szerda 8:30 KSH Ipari termelői árak dec.
február 1. csütörtök 8:30 KSH Külkereskedelem (részletes) nov.
február 1. csütörtök 8:30 MNB Hitelintézetek mérlege dec.
február 1. csütörtök 8:30 MNB Kamatstatisztika dec.
február 1. csütörtök 9:00 MLBKT Feldolgozóipari bmi jan.
Nemzetközi makrogazdaság
január 30. kedd 8:00 Németo. GDP (előzetes) Q4
január 30. kedd 11:00 EU GDP (előzetes) Q4
január 31. szerda 2:00 Kína NBS feldolgozóipari bmi jan.
január 31. szerda 8:00 Németo. Kiskereskedelem dec.
január 31. szerda 14:00 Németo. Infláció (előzetes) jan.
január 31. szerda 14:15 USA ADP munkaerőpiaci index jan.
január 31. szerda 20:00 USA Kamatdöntés  
január 31. szerda 20:30 USA Jerome Powell sajtótájékoztatója  
február 1. csütörtök 2:45 Kína Caixin feldolgozóipari bmi jan.
február 1. csütörtök 11:00 EU Infláció (előzetes) jan.
február 1. csütörtök 11:00 EU Munkanélküliség dec.
február 1. csütörtök 13:00 UK Bank of England kamatdöntés  
február 1. csütörtök 16:00 USA ISM beszerzési menedzserindex jan.
február 2. péntek 14:30 USA Munkanélküliség jan.
február 2. péntek 16:00 USA Gyáripari megrendelések dec.
Forrás: Portfolio-gyűjtés

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 8,4 százalékos elmozdulással a Nikkei index áll az élen, a sereghajtó 9,2 százalékos eséssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 12,8 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Mol papírja áll 3,0 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 6,1 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 38 150,3 -0,8% 0,9% 1,2% 1,2% 11,9% 52,6%
S&P 500 4 845,65 -1,6% -0,5% 1,6% 1,6% 18,9% 79,2%
Nasdaq 17 137,24 -1,9% -2,1% 1,9% 1,9% 41,6% 148,1%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 36 286,71 0,6% 0,2% 8,4% 8,4% 32,8% 74,7%
Hang Seng 15 485,07 -1,4% -2,6% -9,2% -9,2% -29,1% -44,6%
CSI 300 3 215,35 -0,9% -1,9% -6,3% -6,3% -22,6% 0,4%
Európai részvényindexek              
DAX 16 903,76 -0,4% 0,1% 0,9% 0,9% 11,7% 51,3%
CAC 7 656,75 -0,3% 2,7% 1,5% 1,5% 8,1% 53,4%
FTSE 7 630,57 -0,5% 1,4% -1,3% -1,3% -1,8% 9,5%
FTSE MIB 30 744,24 0,4% 1,3% 1,3% 1,3% 15,6% 55,8%
IBEX 10 077,7 0,4% 1,0% -0,2% -0,2% 11,6% 11,3%
Régiós részvényindexek              
BUX 64 044,46 1,3% -0,1% 5,6% 5,6% 41,3% 56,8%
ATX 3 456,48 0,0% 0,7% 0,6% 0,6% 2,2% 15,8%
PX 1 452,92 0,2% 0,4% 2,8% 2,8% 9,3% 39,2%
WIG20 77 416,31 1,8% 2,7% -1,3% -1,3% 26,3% 28,2%
Magyar blue chipek              
OTP 16 450 0,4% -1,7% 4,1% 4,1% 52,0% 44,7%
Mol 2 910 0,8% 1,8% 3,0% 3,0% 8,5% -11,9%
Richter 9 585 3,5% 0,4% 9,5% 9,5% 18,2% 63,0%
Magyar Telekom 769 3,2% 0,4% 12,8% 12,8% 101,3% 65,0%
Nyersanyagok              
WTI 76,28 -2,6% 1,1% 6,1% 6,1% -3,3% 41,8%
Brent 81,93 -1,1% 2,0% 5,5% 5,5% -3,7% 31,6%
Arany 2 048,35 0,7% 1,7% -0,8% -0,8% 6,2% 54,9%
Ezüst 23,12 0,0% 1,7% -4,7% -4,7% -2,4% 43,8%
Devizák              
EURHUF 383,7400 -0,7% -0,8% 0,4% 0,4% -2,0% 21,4%
USDHUF 353,2705 -0,9% -0,4% 2,1% 2,1% -2,0% 28,2%
GBPHUF 449,9150 -0,6% -0,7% 1,8% 2,0% 1,4% 24,3%
EURUSD 1,0863 0,2% -0,4% -1,7% -1,7% 0,0% -5,3%
USDJPY 147,8450 0,0% 0,6% 4,9% 4,9% 13,7% 35,8%
GBPUSD 1,2735 0,5% -0,2% -0,1% -0,1% 3,4% -3,2%
Kriptovaluták              
Bitcoin 42 558 -0,9% 6,2% 1,1% -3,7% 84,0% 1 146,9%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,95 -2,5% -5,5% 2,1% 2,1% 11,9% 49,8%
10 éves német állampapírhozam 2,13 -5,1% -7,6% 6,4% 6,4% -5,3% 2 027,0%
10 éves magyar állampapírhozam 6,16 -3,4% -0,2% 3,9% 3,9% -24,0% 119,2%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images