Nyuszikereséstől a fókashow-ig – mutatjuk, milyen programok közül válogathat húsvétkor

4 hét ezelőtt 13

A húsvéti hosszú hétvégére több programmal várják Budapesten és vidéken azokat, akik nem otthon szeretnék tölteni az ünnepeket. A kínálatban többek között koncerteken, állatkerti bemutatókon is részt vehetnek az érdeklődők.

A Magyar Állami Operaház hagyományos nagyheti és húsvéti műsorát fogja bemutatni. A korábbi évekhez hasonlóan nagycsütörtökön Bach Máté-passiója, nagypénteken és húsvét napján Wagner Parsifalja, míg nagyszombaton és húsvéthétfőn a Húsvét Mascagnival című program keretében a Messa di Gloria és a Parasztbecsület koncertszerű előadása lesz műsoron az Andrássy úti Ybl palotában.

A Fővárosi Állat- és Növénykert állatos élményprogramokkal, tojásvadászattal, kézműveskedéssel és számtalan látnivalóval várja a látogatókat nagypéntektől húsvét hétfőig. Lesz fókashow, pingvinetetés, merüléses látványetetés a Cápasulinál és elefánttréning is.

Húsvéthétfőn egész napos programokkal készülnek a Vasúttörténeti Parkban. Egyebek mellett húsvéti nyuszikereséssel, állatsimogatóval, kreatív kézműves műhellyel készülnek a szervezők.

Húsvéti Hangolódó

Nagyszombaton debütál Szentendre új közösségi tere, a Patakparti Placc, a varázslatos Angyalos Villa kertjében, a Bükkös patak partján. Az ingyenes Húsvéti Hangolódó beszélgetésekkel, bűvészműsorral, növénycserével várja a családokat, délután pedig együtt alkothatunk helyi művészekkel, készíthetünk húsvéthoz kapcsolódó tárgyakat.

Az immár négy napos Hollókői Húsvéti Fesztivál a hagyományok és az életöröm ünnepe. Gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások az elmaradhatatlan locsolkodással, koncertek, családi és gyermekprogramok nyújthatnak feledhetetlen élményt. 2024. március 29. és április 1. között folyamatos programmal várja a falu látogatókat, ahol az Ófalu parasztházai és köves utcája visszarepít minket az időbe.

Szóval Hollókő idén is hatalmas ünneplésre készül, de az érdeklődőknek érdemes rákészülni a többnapos fesztiválra, ugyanis nem biztos, hogy bárki megengedheti magának, hogy az ország északi részén, ilyen autentikus környezetben ünnepelje a húsvétot, ugyanis borsos árú belépőt kell fizetni.

Látványos locsolkodás és muzsikaszó

Matyó is programokkal készül húsvétkor. Az érdeklődőket színpadi előadásokkal, hímes tojás műhellyel, kézműves kirakodóvásárral, mesterség bemutatókkal és interaktív kiállításokkal várják. Az ünnepek alatt színes családi programokat szerveznek a tatai Esterházy-kastélyban. A kastélykertben és a kiskastélyban tematikus vezetéseket tartanak. Emellett kincskeresés is várja a családokat, akik ezáltal a kastély rejtett titkait fejthetik meg.

Látványos locsolkodással, tojásfestéssel, muzsikaszóval, kézműves foglalkozásokkal és néptánccal vár minden látogatót az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark március 31-én és április 1-jén.

Húsvétvasárnap vendégvárás és tojásvadászat lesz a noszvaji Gazdaházban, de Noszvaj kincseit, helyeit, ízeit is megismerhetik az odalátogatók, akiket vásárral, folklór- és gyerekprogrammal, valamint borkóstolóval is várnak.

A Sóstói Múzeumfalu Falusi Húsvétra hívja és várja a látogatókat. A kereszténység legnagyobb ünnepén, a tavasz első jeles napján számtalan programmal kedveskednek az érdeklődőknek. A nagyhét utolsó napjaiban, nagypénteken és nagyszombaton a hagyományos tojásfestést próbálhatják ki a gyermekek és a felnőttek. Kóstolhatnak böjti ételeket, nagyszombaton pedig megterítik a görögkatolikus és református húsvéti asztalaikat is.