Oroszország nem zárja ki kilépését az Északi-sarkvidéki Tanácsból

2 hónap ezelőtt 9

Oroszország nem zárja ki, hogy kilép az Északi-sarkvidéki Tanácsból, ha annak tevékenysége nem felel meg Moszkva érdekeinek – mondta Nyikolaj Korcsunov, a külügyminisztérium megbízott nagykövete a RIA Novosztyinak.

“Abból indulunk ki, hogy minden külpolitikai manőverezési lehetőséggel rendelkeznünk kell, beleértve a kilépést az Északi-sarkvidéki Tanácsból, ha annak tevékenysége nem felel meg az orosz érdekeknek” – mondta a diplomata.

Korcsunov szerint a tanács “a lehető legkisebb sebességgel” működik. Norvégia, amely jelenleg a szervezet elnöke, megpróbálja teljes formátumban folytatni a munkát, de nem talál támogatást a többi tanácstag körében.

Az 1996-ban létrehozott Sarkvidéki Tanács egy magas szintű kormányközi fórum, amely elősegíti az együttműködést a régióban, különösen a környezetvédelem területén. A tanácsot Kanada, Dánia (beleértve Grönlandot és a Feröer-szigeteket), Finnország, Izland, Norvégia, Kanada, Oroszország, Svédország, Svédország és az Egyesült Államok alkotja. Az elnökség kétévente váltakozik. Az elnökség 2021 májusában Oroszországra szállt át.

2022 márciusában a tanács nyugati tagállamai bejelentették, hogy az ukrajnai események elleni tiltakozásul felfüggesztik részvételüket a szövetség minden tevékenységében. Norvégia 2023 májusában vette át az elnökséget.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.