Pár hónapja létező, munkavállalók nélküli cég újítja fel százmilliókért a Stefánia úti palotát

4 hét ezelőtt 10

Alig négy hónapja létező, telefonszám és honlap nélküli céget bíztak meg az egykori Magyar Földtani Intézet Stefánia úti villájának több százmilliós felújításával, írja az rtl.hu.

Egy évvel a 2022-es országgyűlési választások előtt a kormány alapítványokba szervezte ki a közvagyon jelentős részét és létrehozta a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát (SZTFH), aminek elnökévé Bíró Marcellt, a Miniszterelnöki Kabinetiroda volt államtitkárát nevezték ki. 2021-ben megszüntették a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálatot is, annak minden jogát és kötelezettségét, valamint vagyonát, így a Stefánia úti villát is átruházták Bíró hivatalára. A felújítására nettó 299 883 935 forintba kerül.

A nyertes ajánlatot a VáRo Bau Kft. adta, igaz a céget tavaly november 10-én jegyezték be, a Credit Online márciusi adatai szerint egyetlen munkavállalója sincsen, a tulajdonos Várpalotai Ronald Gyulánál pedig semmilyen korábbi céges referenciát nem találni, írja a lap. A cégnek honlapja sincsen, hogy miért éppen őket kérték fel ajánlattételre, nem tudni.

A villa felújítási munkálatai esetében nyílt, nemzeti eljárást alkalmazták, erre akkor van lehetőség, ha az építési megbízás becsült értéke nem éri el 300 millió forintot. Ekkor öt ajánlattevő közvetlen felhívásával van lehetőség megpályáztatni a munkát, tehát bárki nem jelentkezhet, hiába a nyílt megnevezés az eljárás nevében. A VáRo-Bau Kft. igencsak közel célzott, ajánlatuk mindössze 116 065 forinttal van a határ alatt.