Putyin: Sületlenség, hogy NATO-tagállamokat támadnánk meg, de a nyugati vadászgépeket le fogjuk lőni

4 hét ezelőtt 10

Oroszország nem fogja megtámadni Lengyelországot, a balti államokat vagy Csehországot, de ha a Nyugat F-16-os vadászgépeket szállít Ukrajnának, akkor azokat az orosz erők le fogják lőni, mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök szerda este.

Az orosz légierő pilótáihoz szólva Putyin a Reuters szerint arról beszélt, Moszkva nem tervezi, hogy megtámadjon NATO-tagállamokat. „Nincsenek agresszív szándékaink ezekkel az államokkal szemben” – mondta Putyin a Kreml csütörtökön közzétett átirata szerint.
„Az, hogy megtámadnánk valamelyik másik országot, teljes képtelenség. Ez csak sületlenség”.A nyugati országok által Ukrajnának beígért F-16-os vadászgépekről, azt mondta, hogy a repülőgépek nem változtatnának az ukrajnai helyzeten. „Semmi hatása nem lesz a háborúra, ha F-16-osokat szállítanak Ukrajnának. Márpedig erről beszélnek és nyilvánvalóan pilótákat képeznek ki. Ugyanúgy meg fogjuk semmisíteni a repülőgépeket, mint ahogy ma a tankokat, páncélozott járműveket és más eszközöket”.

Putyin szerint az vadászgépek nukleáris fegyvereket is hordozhatnak. „Természetesen, ha harmadik országok repülőtereiről indítják őket, akkor számunkra legitim célpontokká válnak, bárhol is legyenek” – mondta az elnök.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerdán arról beszélt, hogy a vadászgépek a következő hónapokban érkezhetnek Ukrajnába. Többek között Belgium, Dánia, Norvégia és Hollandia is ígéretet tett az F-16-osok küldésére.