Razziát tartott a rendőrség a volt brazil elnök fiánál

2 hónap ezelőtt 7

A brazil rendőrség razziát tartott Carlos Bolsonarónál, Jair Bolsonaro volt elnök egyik fiánál. A házkutatás része annak a vizsgálatnak, amely azt állítja, hogy Bolsonaro elnök politikai ellenségei ellen a brazil hírszerzés illegálisan kémkedett a brazil elnök hivatali ideje alatt.

Fia gyakran támadta apja kritikusait a közösségi médiában. Sem Carlos Bolsonaro, sem apja nem kommentálta a mostani razziát.

A botrány először csütörtökön robbant ki, amikor a brazil legfelsőbb bíróság nyilvánosságra hozta azokat a dokumentumokat, amelyekben az ország hírszerző ügynökségét, az Abint azzal vádolták, hogy megfigyeléseket folytatott a volt elnökkel szemben kritikus véleményt megfogalmazó politikai és igazságügyi kulcsfigurák ellen – írja a BBC.

Az illegális lehallgatások állítólagos célpontjai között volt a legfelsőbb bíróság három bírája és a brazil kongresszus alsóházának egyik elnöke is. 

A rendőrség csütörtökön átkutatta Alexandre Ramagem – az Abin korábbi vezetője és Jair Bolsonaro közeli szövetségese – otthonát és irodáit.

Jair Bolsonarot nyolc évre eltiltottak az elnöki tisztségért való indulástól, miután éles kritikát fogalmazott meg a brazil elektronikus szavazási rendszerrel kapcsolatban.

A rendőrség most azt vizsgálja, hogy Bolsonaro elnöksége idején az Abint esetleg arra használták-e fel jogellenesen, hogy információkat gyűjtsenek az elnökkel szemben kritikusnak tartott személyekről.

Egy rendőrségi forrás a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy gyanújuk szerint Carlos Bolsonaro illegálisan használta fel a Brazin Hírszerző Ügynökség (Abin) által gyűjtött információkat.

Amióta a 2022-es választásokon hajszál híján kikapott vetélytársától, a volt elnök ellen számos állítólagos bűncselekmény, köztük korrupció és hatalommal való visszaélés miatt is indult vizsgálat.

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM