Reuters: az orosz piacot elhagyó cégek eddig 107 milliárd dollárt veszítettek

4 hét ezelőtt 11

Az Oroszországból 2022 februárja óta tartó piacelhagyás több mint 107 milliárd dollárba került a külföldi vállalatoknak leírásokban és bevételkiesésben – jelentette a Reuters a cégek beadványainak és nyilatkozatainak elemzésére hivatkozva.

“A veszteségek volumene harmadával nőtt a tavaly augusztusi utolsó összeszámolás óta, ami kiemeli a vállalati világot ért pénzügyi csapás mértékét” Moszkva 2022 februárjában kezdődött ukrajnai különleges katonai művelete után – írta az ügynökség.

“Az Oroszországból még mindig kilépni szándékozó vállalatok valószínűleg további nehézségekkel fognak szembesülni, és nagyobb leírásokat és veszteségeket kell elfogadniuk” – idézte a Reuters Ian Massey-t, az S-RM globális kockázati tanácsadó cég EMEA vállalati intelligenciáért felelős vezetőjét.

A hírügynökség a Yale School of Management jelentésére hivatkozva azt írta, hogy az elmúlt két évben mintegy 1000 vállalat lépett ki az orosz piacról. Eközben több száz vállalat, köztük a francia Auchan kiskereskedelmi vállalat és az olasz Benetton ruházati csoport még mindig működik, vagy felfüggesztette üzleti tevékenységét. Számos, a napi fogyasztási cikkeket és alapvető élelmiszereket gyártó cég tartózkodott attól, hogy teljesen elhagyja Oroszországot, arra hivatkozva, hogy az orosz emberek számítanak a termékeikre – írja a Reuters.