Scholz: mi nem, de az amerikaiaknak tudtak a moszkvai merénylet terveiről

4 hét ezelőtt 11

Olaf Scholz kancellár szerint Németországnak nem, de az Egyesült Államoknak volt előzetes információja a múlt héten egy Moszkva melletti koncerthelyszínen több mint 140 halálos áldozatot követelő terrortámadás előkészületeiről.

“Nem, de az amerikai hírszerző szolgálatoknak valószínűleg voltak nyomai” – mondta Scholz a Maerkische Allgemeine Zeitung című lapnak adott interjújában arra a kérdésre, hogy a német hírszerzés tudott-e a terroristák terveiről, amelyekre az amerikaiak figyelmeztették Oroszországot.

“És az amerikai kormány politikájához tartozik, hogy figyelmeztessen más országokat, ha ilyen hírszerzési információkhoz jutnak. Még nyilvánosan is figyelmeztettek. Annál is inkább sajnálatos, hogy ez a szörnyű terrortámadás mégis megtörtént” – tette hozzá a kancellár.

Scholz nyilvánvalóan az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége által március 7-én kiadott biztonsági felhívásra utalt, amelyben arra figyelmeztettek, hogy “figyelemmel kísérik azokat a jelentéseket, amelyek szerint szélsőségesek küszöbön álló tervei vannak arra, hogy nagy moszkvai gyűléseket, köztük koncerteket célba vegyenek”, és hogy ez a következő 48 órában megtörténhet. A Fehér Ház azt is közölte, hogy megosztotta az orosz hatóságokkal a lehetséges támadásról szóló információkat.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője, Alekszandr Bortnyikov megerősítette, hogy az Egyesült Államok figyelmeztette Moszkvát egy lehetséges terrortámadásra, de megjegyezte, hogy az információ általános jellegű volt. Az orosz hatóságok “megtették a megfelelő intézkedéseket” – tette hozzá, megjegyezve, hogy egy személyi csoportot vettek célba, és hogy “az információ akkoriban nem volt ellenőrizhető”.

Bortnyikov azt is felvetette, hogy Ukrajna mellett az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is szerepet játszhatott a Crocus-lövöldözésben. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője gyanakvásának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Washington kategorikusan tagadja, hogy Kijevnek köze lenne a támadáshoz, valamint hogy az Egyesült Államok hajlandó ragaszkodni ahhoz az egyetlen narratívához, hogy a lövöldözést az Iszlám Állam (IS, korábban ISIS) terroristái követték el.

A támadásnak eddig 143 halálos áldozata és közel 200 sebesültje van, ami a 2000-es évek eleje óta a leghalálosabb oroszországi támadás.

Vlagyimir Putyin orosz elnök “radikális iszlamistáknak” nevezte a feltételezett elkövetőket, és azt mondta, hogy elfogták őket, amint Ukrajna felé menekültek, ahol ablakot biztosítottak számukra a határátlépésre.