Sok a mobiltárcás, megy ki a divatból az ATM

1 hónap ezelőtt 9

Csaknem egytizedével, 2251,1 milliárd forintra csökkent Magyarországon a bankkártyás készpénzfelvételek értéke a múlt év negyedik negyedévére az egy évvel korábbihoz képest – írja a vg.hu, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalmi adataira hivatkozva. A külföldi kártyás pénzfelvételek értéke is közel ekkora, 8,3 százalékos mértékben csökkent 2023. utolsó negyedévében, és alig haladta meg a 25 milliárd forintot. Az egy tranzakcióra jutó érték viszont mind a belföldi, mind a külföldi műveleteknél érezhetően csökkent, hiszen előbbiek száma 3,7, utóbbiaké pedig 2,4 százalékkal esett vissza éves alapon.

Készpénz befizetésére viszont egyre szívesebben használják a magyarországi magánszemélyek és vállalkozások a hazai ATM-eket: itt egyetlen negyedév alatt 784,7 milliárd forintos forgalom keletkezett, amely 11,5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A befizetési tranzakciók száma pedig bő 18 százalékkal emelkedett 2022. negyedik negyedévéhez képest, így meghaladta a 3,6 milliót.

Az MNB statisztikái szerint ugyanakkor a tavalyi év egyértelműen a mobiltárcás fizetési forgalom növekedéséről szólt. A jegybank adatai szerint a 2023. utolsó negyedévében regisztrált (belföldi és külföldi) mobiltárcás fizetési műveletek száma már meghaladta a 104,7 milliót, ami kiugró, 35,2 százalékos emelkedést tükröz az egy évvel korábbihoz képest.

Eközben a mobiltárcás tranzakciók értéke megközelítette a 785 milliárd forintot, amely 44 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A forgalom drasztikus növekedéséhez persze hozzájárult az is, hogy a mobiltárcába regisztrált bankkártyák száma tavaly majdnem 63 százalékkal nőtt, és az év végén meghaladta a 2,87 milliót.

A belföldi kártyás vásárlási tranzakciók száma 8,6, értéke pedig 10 százalékkal nőtt egy év alatt, így utóbbi a negyedik negyedévben már kevéssel maradt el a 4000 milliárd forinttól. A külföldi vásárlások értékénél – fontos, hogy ebbe az internetes rendelésekhez kapcsolódó kártyás fizetések is beletartoznak – viszont jóval gyorsabb, közel 20 százalékos növekedést mért az MNB, 640,3 milliárd forintnyi forgalom mellett.

A forgalomban lévő kártyák és az itthon fenntartott bankszámlák száma nem drasztikus mértékben ugyan, de emelkedett 2022 végéhez képest, így előbbieké 10 millió felett, utóbbiaké pedig 11 millió közelében alakult. Figyelemre méltó azonban, hogy a kereskedőknél lévő POS-terminálok száma már meghaladta a 255 ezret az év végén, ami jelentős bővülésnek tekinthető az egy évvel korábban nyilvántartott, nem egészen 229 ezer készülékhez képest.