Szexuális zaklatás miatt letartóztatták az északír demokraták vezetőjét, Sir Jeffrey Donaldsont

4 hét ezelőtt 12

A legnagyobb északír demokrata párt vezetőjét, Sir Jeffrey Donaldsont szexuális erőszakkal vádolták és letartóztatták. Egy 57 éves nőt bűnsegédlet és felbújtás miatt szintén letartóztattak az északír hatóságok. Donaldson volt a legrégebb óta, 1997-től hivatalban lévő képviselő az országban.

Sir Jeffrey Donaldson ellen régebben elkövetett szexuális bűncselekmények miatt vádat emeltek, és lemondott a Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetői tisztségéről. Egy 57 éves nő ellen szintén vádat emeltek az állítólagos bűncselekményekkel kapcsolatos bűnsegédlet és felbujtás miatt.

Mindkettőjüket csütörtök reggel tartóztatták le a PSNI (észak-írországi rendőrség) nyomozói, és kihallgatták őket, mielőtt csütörtök este vádat emeltek ellenük. A jövő hónapban kell megjelenniük a bíróság előtt – egészen pontosan április 24-én.

A párt elnöke levelet kapott Sir Jeffrey Donaldson parlamenti képviselőtől, amelyben megerősíti, hogy történelmi jellegű vádakkal vádolják, és jelzi, hogy azonnali hatállyal lemond a Demokratikus Unionista Párt vezetői tisztségéről

– írta a DUP közleményében. „A párt szabályzatának megfelelően a párt tisztségviselői felfüggesztették Donaldson úr tagságát a bírósági eljárás kimeneteléig. A párt tisztségviselői ma reggel egyhangúlag Gavin Robinson parlamenti képviselőt nevezték ki ideiglenes pártelnöknek” – tették hozzá.

A BBC értesülései szerint a megvádolt politikus közösségi média fiókjait, többek között az X-en is, az éjszaka folyamán törölték. Sir Jeffrey Donaldsont 2021-ben választották meg a DUP vezetőjének. Emellett ő a leghosszabb ideje hivatalban lévő képviselő Észak-Írországban, mivel 1997-ben választották be először a parlamentbe.

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM