Szívmelengető dokumentumfilm az ehavi Jeti Moziban

4 hét ezelőtt 15

A Down-szindrómások világnapja alkalmából ebben a hónapban Dobray György Ketten című dokumentumfilmje lesz látható a Jeti Moziban. Ez a film egy rendkívül kedves Down-szindrómás párról, Ciliről és Marciról szól, akiknek a mindennapi életében enged bepillantást a film. Cili és Marci életét az egymás iránt érzett szeretetük legalább annyira meghatározza, mint a művészet. Ez a film nem arról szól, hogy mennyire nehéz a Down-szindrómások élete, hanem arról, hogy mennyire teljes és önálló életet tudnak élni.

„Sokan azt gondolják, hogy a Down-kórosok nem normálisak. Szerintem, mi nem vagyunk azok. Mert, hogy ők bizonyos dolgokat nem olyan "profin" csinálnak, mint mi, a " normálisok". Ez lehet a tánc, a mozgás, a beszéd és más, számunkra természetesnek tűnő képességek. Náluk az őszinte és tiszta szeretet hatja át a viszonyukat a világhoz, a természethez, a zenéhez, a tánchoz, a színekhez, és mindenhez, ami őket körülveszi. És egymáshoz is” - mondta a filmről Dobray György.

A film számos díjat zsebelt be: a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat nyerte el a Delhi Rövidfilmes Nemzetközi Filmfesztiválon, de nyert Japánban, Dubajban és egy Maldív-szigeteki filmfesztiválon is.

Dobray György 1942. március 8-án született Budapesten. A gimnázium elvégzése után 1961-től '65-ig a Színház és Filmművészeti Főiskolára járt ahol operatőrként diplomázott. Utána a Magyar Televízióban nagyon sok dokumentumfilmet, kisjátékfilmet, TV-filmet rendezett, munkáját aztán a Mafilm Stúdióban folytatta fikciós filmek gyártásával. 2010-ben Balázs Béla díjjal tüntették ki.

A film húsvét vasárnap este jelenik meg a 444-en és a 444 Youtube-csatornáján, és minden országból elérhető lesz. Azzal a céllal indítottuk el a 444 aloldalát, a Jeti Mozit a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesületével (MADOKE) karöltve, hogy megjelenési felületet biztosítsunk olyan magyar dokumentumfilmeknek, amelyek néhány évvel a megjelenés után általában a fiókban végzik. Ezek legtöbbször díjnyertes, nagy sikerű dokumentumfilmek, azonban nehezen fellelhetők, miután lekerültek a mozivásznakról. A filmek nemcsak a Jeti Moziba, de a 444 Youtube csatornájára is felkerülnek, és ott elérhetők is maradnak.