Törli a kormány a szociális temetés intézményének ötletét

4 hét ezelőtt 16

Végleg lemondott a kormány az évek óta tologatott szociális temetkezési törvényről, amelyet legutóbb 2022-ben határozott meg 2025-re. Eszerint az állam a rászorulóknak ingyenesen biztosított volna sírhelyet és koporsót vagy urnát, de az elhunyt rokonának közre kellett volna működnie a halott temetésre való előkészítésében, a sír kiásásában, visszahantolásában.

A kormány 2025-től sem vezeti be a szociális temetés intézményét, hanem végleg törli. „A jogi és gazdasági versenyképesség erősítése érdekében egyes törvények módosításáról” című saláta-törvényjavaslatba rejtett paragrafust a hvg szúrta ki.

A módosítás előterjesztője Tuzson Bence igazságügyi miniszter nem indokolta vagy részletezte a javaslatot,

miközben egy másik, a jogalkotási törvény módosításáról szóló törvényjavaslatában megerősítené, hogy a jogszabályokhoz kötelező legyen indoklást adni. Az említett törvényjavaslatban bemutatják azokat a „társadalmi, gazdasági, szakmai okokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik”.

A kormány a temetkezési törvényt 2013-ban módosította úgy, hogy a rászorulóknak az állam ingyenesen ad sírhelyet és koporsót vagy urnát, de az elhunyt rokonának vállalnia kell, hogy ő vagy akit felkér, közreműködik a halott temetésre való előkészítésében, a sír kiásásában, visszahantolásában. Az elképzelést azonban elutasította a közvélemény.

A határidőt már néhány hónap után 2014-ről 2015-re módosították, aztán újra és újra, a 2022-ben meghatározott legfrissebb határidő a bevezetésre 2025 lett volna.

Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

JEGYVÁSÁRLÁS

Szerezze be
jegyét most!