Tovább emelkedhetnek a repülőjegy-árak a Boeing problémái miatt

2 hónap ezelőtt 7

Portfolio 2024. január 30. 09:47

Mibe fektessünk 2024-ben? Az állampapír, a részvény, az arany, a kripto vagy az ingatlan lesz a nyerő? Szakértőink minden kérdésre választ adnak. Ha fontos önnek, hogy megtakarításai optimális befektetésekben gyarapodjanak, akkor ott a helye a konferenciánkon!

A világ légiközlekedési ágazatának finanszírozói nemrégiben Dublinban találkoztak, ahol többek között szóba került a Boeing legújabb biztonsági válsága is. Az Alaska Airlines balesetével indult incidens súlyosbította a légiközlekedési ágazatban már meglévő kihívásokat, amely már így is repülőgéphiánnyal küzd a járvány utáni megnövekedett utazási kereslet, valamint a tartós munkaerő- és alkatrészhiány miatt.

A Cirium globális tanácsadó cég vezetője kiemelte, hogy miközben a légi közlekedés iránti kereslet erős, kérdéses, hogy a kínálat mikor lesz képes kielégíteni ezt a keresletet. Morris úgy becsülte, hogy az egyensúly 2026-ra vagy 2027-re állhat be, de figyelmeztetett arra, hogy ez az ütemterv a Boeing 737 MAX gépekkel kapcsolatos problémák miatt meghosszabbodhat. Az Air Lease Corp. ügyvezető elnöke rámutatott, hogy a repülőgépvázaktól és a hajtóművektől kezdve az olyan alkatrészekig, mint az ülések és a konyhák, mindent érintenek a szűkös beszállítói kapacitások - írja a Reuters.

A minőségellenőrzési aggályok miatt a Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) nemrégiben utasította a Boeinget, hogy a 737 MAX gyártásának növelését függessze fel mindaddig, amíg ezek a problémák nem oldódnak meg.

A gyártási korlátozás időtartama egyelőre bizonytalan; és a feloldás után várhatóan a szabályozó hatóságok továbbra is szigorú felügyeletet fognak gyakorolni, ami lassíthatja a gyártási ütemet.

Míg a lízingcégek hasznot húznak a nagy repülőgép-megrendelésekből - amelyek most valószínűleg magasabb hozamot hoznak, mivel a légitársaságok versenyeznek a gépekért -, a légitársaságoknak ez nem kedvez. A légitársaságok késedelemmel szembesülnek a költségek és a kibocsátások csökkentéséhez nélkülözhetetlen új technológiák beszerzésében, és magasabb lízingdíjakat fizetnek, ami potenciálisan a viteldíjak emelkedéséhez vezethet.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images