Tusk: Európa háború előtti korszakba lépett

4 hét ezelőtt 13

Európa “háború előtti korszakba” lépett, amelyben bármilyen forgatókönyv lehetséges, és a háború veszélye már nem a múlté – mondta Donald Tusk lengyel miniszterelnök pénteken az európai médiumoknak adott interjújában.

Tuskot arról kérdezték, hogy elkerülhetetlen-e a háború, tekintettel több nyugati politikus közelmúltbeli megjegyzéseire, amelyek szerint Oroszország esetleg megtámadhatja a NATO-t. Azt válaszolta, hogy “szó szerint bármilyen forgatókönyv lehetséges”.

“Nem akarok senkit sem megijeszteni, de a háború már nem a múlté. Valós, és valójában több mint két évvel ezelőtt kezdődött” – mondta Tusk.

“Megértem, hogy ez lesújtóan hangzik, különösen a fiatalabb generáció számára, de mentálisan fel kell készülnünk egy új korszak eljövetelére. Egy háború előtti korszakban vagyunk. Nem túlzok”.

A lengyel miniszterelnök a továbbiakban azt mondta, hogy a Nyugatnak mindent meg kell tennie, hogy Kijevet felszereléssel és lőszerrel lássa el, mert a világ a második világháború vége óta a legkritikusabb pillanatban van.

“A következő két év mindent eldönt” – mondta Tusk, hozzátéve, hogy ha a blokk nem biztosít elegendő fegyvert Ukrajnának, és az vereséget szenved, “senki sem érezheti magát biztonságban Európában”.

Miközben a “transzatlanti kapcsolatok” ápolását sürgette, függetlenül attól, hogy ki lesz a következő amerikai elnök, Tusk amellett érvelt, hogy az EU-nak függetlenebbnek kell lennie a NATO-tól és önellátónak a védelem terén.

“Vonzóbb partnerek leszünk az Egyesült Államok számára, ha önellátóbbak leszünk a védelem terén” – mondta.

A nyugati tisztségviselők azon állításai, hogy Oroszország megtámadhatja a NATO-t, “képtelenségek” – jelentette ki szerdán Vlagyimir Putyin elnök. Megjegyezte, hogy Kijev támogatói azzal próbáltak támogatást szerezni a további pénzszerzéshez, hogy Oroszország nem áll le, ha Ukrajnát legyőzi a harctéren.

Az Egyesült Államok kelet-európai “szatellitáinak” nincs okuk félni – mondta Putyin. A Lengyelország, Csehország vagy a balti államok elleni esetleges orosz támadásról szóló beszéd csak propaganda, amelyet olyan kormányok folytatnak, amelyek arra törekszenek, hogy megijesszék polgáraikat, “hogy további forrásokat szedjenek ki az emberekből, hogy ezt a terhet a vállukon viseljék” – tette hozzá.