Ügyészségi beszámoló: tanúként hallgatta meg szerdán az ügyészség Varga Juditot

4 hét ezelőtt 13

A Magyar Péter jogász által nyilvánosságra hozott, volt feleségével, Varga Judittal folytatott beszélgetés hangfelvételének a Völner-Schadl-ügy nyomozásában játszott szerepéről tartott sajtótájékoztatót Fürcht Pál főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője. A felvételen az hallható, hogy az ügyészségen manipulálták a Völner-Schadl-ügy iratait, Rogán Antalék belenyúltak az ügy anyagaiba, "javasolták az ügyészségnek, hogy mit kellene kihúzni".

A főügyész szerint nehéz a helyzete, mert folyamatban lévő ügyekről nem szoktak nyilatkozni. Mint mondta, heroikus munkát végeztek, éjt nappallá téve dolgoztak.

Az ügyészség által elrendelt nyomozás (amely korrupciós bűncselekmény feljelentése elmulasztásának bűntette miatt indult) folyamatban van, a Magyar Péter által bemutatott hangfelvételeket lefoglalták.

Fürcht Pál azt is elmondta, hogy Magyar Péter most már közszereplőnek minősül, állításai pedig súlyosak. Voltak magánszemélyek, akik ezzel kapcsolatban feljelentést tettek, az ügyészség elrendelte a nyomozást. Szerdán a Fővárosi Nyomozó Ügyészség pedig tanúként hallgatta meg Varga Juditot.

Fürcht Pál beszélt arról is, hogy

nem lehet bizonyítékot törölni, bármit kihúzni az aktákból, mert ahhoz "nemcsak az iratokat, hanem az ügyészek memóriáját is törölni kellene",

hiszen a bizonyítékok tanúkihallgatások, leplezett eszközök alkalmazása révén keletkeznek, illetve az ügyészek csoportban dolgoznak, egymást is ellenőrzik. Megjegyezte: volt, hogy a teljes állomány a Völner-Schadl-ügyön dolgozott. Mint mondta, minden adatnak nyoma kell legyen az aktában, ezek útja követhető. A vádiratba az kerül bele, amit az ügyészség bizonyíthatónak ítél, de a többi adat sem tűnik el.

Fürcht Pál "nem örült" annak, hogy korábban a lehallgatási anyagok nyilvánosságra kerültek az ügyben, mert laikusok készpénznek vehetik a lehallgatás során elhangzó információkat, holott

az ilyen bűncselekményekben sok a hazugság.

"Több embert ért megalázó helyzet, magyarázkodniuk kellett, pedig semmi rosszat nem tettek" – mondta.

Vannak olyan ügyek, amelyeket leválasztottak a már megindított eljárásról – ezt azért tartotta fontosnak hangsúlyozni a főügyész, mert a korábban kiszivárgott lehallgatási anyagokhoz képest nem minden szerepel a bíróságon lévő vádiratban (megismételte, hogy a vádiratba csak a bizonyítható bűncselekmények kerülhetnek bele).

Kérdésre válaszolva elhangzott: Rogán Antalt, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjét és Nagy Ádámot, Rogán kabinetfőnökét sem hallgatták meg olyan ügyben, ami már vádemelésig jutott.

Azzal kapcsolatban, hogy ki járhatott benn az ügyészségen (az adatok esetleges manipulálása kapcsán merült fel a kérdés), a főügyész elmondta: a nyomozás során ki fog derülni, hogy volt-e benn valaki vagy sem, mert felírják, ha külsős megy be az ügyészségre.