Washingtonban a magyar nagykövetségen nyitották meg a 2024-es nemzetközi vallásszabadság-csúcstalálkozót

2 hónap ezelőtt 21

A vallásszabadság jogáért való küzdelmet nevezték a jelenkor legfontosabb emberi jogi harcának a felszólalók hétfőn Washingtonban az idei nemzetközi vallásszabadság-csúcstalálkozó megnyitóján, amelyet a magyar nagykövetségen tartottak.

Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára az eseményen azt hangsúlyozta: az a tény, hogy Washingtonban a magyar nagykövetség adott helyet a nagy nemzetközi konferencia megnyitójának, nemcsak lehetőség, de elismerése is annak a munkának, amit a magyar kormány és Magyarország végez ezen a téren. 

Az államtitkár megnyitó beszédében a többi között beszámolt az üldözött keresztények és más vallási közösségek megsegítésében végzett magyar munka közelmúltbeli eredményeiről.

Kiemelte a nigériai, a nicaraguai segítségnyújtást, valamint az iraki jazidi közösség számára nyújtott új támogatást. A Hungary Helps program lényegeként emelte ki, hogy a segítséget helybe viszi és közvetlenül a helyi közösségekhez juttatja el.

Katrina Lantos, a nemzetközi vallásszabadság-csúcstalálkozó társelnöke, Tom Lantos, az amerikai kongresszus néhai magyar származású tagjának lánya úgy fogalmazott, hogy az üldözött vallási közösségek megsegítésében Magyarország „diktálja a tempót”, ami nemcsak szavakban, de tettekben is megnyilvánul.

Hozzátette, hogy a küzdelem a vallásszabadságért a „legalapvetőbb emberi jog” érdekében folytatott harcot jelenti.

Samuel Brownback, az Egyesült Államok nemzetközi vallásszabadságért felelős korábbi különleges megbízatású nagykövete arról beszélt, hogy a csúcstalálkozó széleskörűvé vált, az eddigi legmagasabb rangú résztvevőket tömörít, és közölte, hogy a három napon át tartó eseményen beszédet mond az Egyesült Államok kongresszusának alsóházi elnöke, Mike Johnson.

Wilfred Anagbe püspök Nigériából azt hangoztatta: minden embernek joga van ahhoz, hogy saját vallását és hitét gyakorolhassa, Magyarországot pedig az üldözött keresztények érdekében végzett küzdelem élharcosaként jellemezte.

A magyar nagykövetségen tartott esemény házigazdájaként Takács Szabolcs, Magyarország nagykövete rámutatott, hogy egyetlen vallás sem állhat a másik felett, és minden vallást üdvözölni kell mindaddig, amíg az nem jelent veszélyt más vallások híveire.

A diplomata hangsúlyozta, hogy a magyar nemzetet ezeréves keresztény történelem köti össze, és megtanulta, hogy a történelem miként képes mélyen gyökerező vallásos értékeket elragadni. Ezért ma már tudja, hogy milyen értéke van a vallásszabadsághoz fűződő jognak.

Az első nemzetközi vallásszabadság-csúcstalálkozót 2021-ben rendezték meg Washingtonban.

Az idei eseményen három napon át többek között civil szervezetek vezetői, vallási vezetők, valamint politikusok az Egyesült Államokból és a világ több országából tanácskoznak a vallásszabadsághoz fűződő jogok védelméről. Az eseményen több amerikai egyetem is képviselteti magát, valamint szervez kísérőrendezvényeket – írja az MTI. 

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM