A tanárok szerint a gyerekek már a nikotinfüggőség jeleit mutatják: betiltanák Angliában az eldobható e-cigiket

2 hónap ezelőtt 18

Rishi Sunak brit miniszterelnök bejelentette, hogy ha a parlament is jóváhagyja, akkor a gyerekek védelmében betiltják az eldobható elektromos cigarettákat, vagyis az Elf Bart, a Pocót és társait.

Egyúttal korlátozni fogják az elérhető ízesítéseket is az e-cigikhez, a jelenlegi színes csomagolást egyszerű megjelenésre változtatják, hogy azok minél kevésbé legyenek vonzóak a fiatalkorúak számára.

Rishi Sunak brit miniszterelnök ígéretet tett, hogy a mostani fiatalok nemzedéke "füstmentes generáció" lesz, ennek érdekében az eldobható elektromos cigarettákat, azaz a vape-eket be kell tiltani, és a tiltással kapcsolatos intézkedéseket 2025-ig be is vezetik majd, amennyiben a parlament az erről rendelkező törvényjavaslatot megszavazza.

A Sky News szerint Angliában a tanárok arra panaszkodnak, hogy a gyerekek már egyes esetekben a nikotinfüggőség jeleit mutatják. Rishi Sunak ennek kapcsán azt mondta, hogy "az egyik legaggasztóbb trend jelenleg az e-cigi használata a gyerekek körében, ezért még azelőtt kell cselekednünk, hogy a dolog népbetegséggé válik".

Hozzátette, hogy az elektromos cigarettázás hosszútávú hatásai nem ismertek, a bennük található nikotin viszont nagyon addiktív, "így míg a vape hasznos eszköz lehet a dohányzásról való leszokásra, a vape-ek értékesítése gyerekeknek nem elfogadható".

A miniszterelnök szerint a dohánytermékek eladása tilos lenne bárki számára, aki 2009-ben vagy azután született.

Nemcsak Angliában, de Skóciában és Wales-ben is tervezik a szóban forgó élvezeti cikkek betiltását, miután az Egyesült Királyságban a dohányzás évi 80 ezer esetben halálhoz vezet.

A brit kormány új intézkedéseire azután kerülhet sor, hogy korábban konzultációt folytattak a dohányzásról és az e-cigizésről a szülők, tanárok, egészségügyi dolgozók és a szélesebb nyilvánosság körében. A megkérdezetteknek a 70 százaléka támogatja a szigorításokat.

A kormány egyúttal büntetné azokat a boltokat, amelyek illegálisan adnak el elektromos cigarettákat gyerekenek. A maximum büntetés 2500 font lenne.

A hvg360-on nem rég egy riportban mutattuk be a magyar fiatalok körében is újabban nagyon népszerű, itthon elvileg ugyancsak tiltott vape-ek legújabb generációját, a Poco Bart. Mint írtuk: "egy Elf Bar elszívása során - attól függően, hogy hány százalékos a nikotintartalma és hány slukkot tud -, nagyjából 4-5 doboz cigarettában lévő nikotint vesz magához a használó. A tízszer akkora kapacitású Poco ennek megfelelően tízszer több, azaz akár 40-50 doboznyi cigi nikotintartalmát is hordozhatja."

Elf Bar? Hol van az már! Most minden tini Pocót szív

Nagy hatása nem volt az Elf Bar elleni szigorú fellépésnek, de a tinik maguktól is kezdenek elfordulni a manórúdtól, ugyanis már inkább annak egy sokkal nagyobb kapacitású utódját, a Poco Bart fogyasztják. Ma pont ott vagyunk a Pocóval, mint két éve a manórúddal: minden tini ismeri, de a felnőttek nem is hallottak róla.