Egy párizsi állatkertben talált új otthonra egy fiatal lamantin

4 hét ezelőtt 21

A veszélyeztetett faj egyedszáma az élőhely elvesztése, a hajók hajócsavarjai okozta sérülések és a környezetszennyezés miatt 10 ezer egyed alá csökkent.

Egy párizsi állatkert befogadott egy fiatal lamantin tehenet egy közép-franciaországi állatkertből, abban a reményben, hogy szaporodni fog az egyik hímmel, és segít biztosítani a szennyezés, az élőhely elvesztése és a hajóbalesetek miatt veszélyeztetett faj jövőjét.

A Parc Zoologique de Paris állatkert reméli, hogy az Unai névre keresztelt kétéves nőstény, párosodni fog a három, 15 és 35 év közötti hím lamantin egyikével, a faj fogságban történő szaporítását célzó európai program részeként.

A “tengeri teheneknek” is nevezett, víz alatti növényzetet legelő, szelíd emlősök a Karib-tenger sekély vizében, az Egyesült Államok délkeleti partvidékén, valamint Francia Guyana egyes torkolataiban és folyóiban élnek.

A természetvédők szerint a veszélyeztetett faj egyedszáma az élőhely elvesztése, a hajók hajócsavarjai okozta sérülések és a környezetszennyezés miatt 10 ezer egyed alá csökkent.

A vadonban való túlélésüket a lassú szaporodási ciklus és az általuk elviselhető vízhőmérséklet szűk tartománya is veszélyezteti, ami sebezhetővé teszi őket az éghajlatváltozással szemben.

“Vemhességük több mint egy évig tart, majd hosszú elválasztási időszak következik. A tengeri teheneknél minden hosszú időbe telik” – mondta Alexis Lecu, az állatkert igazgatója, miközben Unai-t egy teherautóról egy ideiglenes medencébe emelték.

Unai, aki a közép-franciaországi Beauval állatkertjéből érkezett, a következő évben éri el a szaporodóképes kort, és fokozatosan hozzák össze a három hímmel, akik Unai érkezésekor épp római salátát rágcsáltak.

Az állatkert igazgatója a lamantinok vízhőmérsékletre való érzékenységére utalva elmondta, hogy a tengeri tehén 20 Celsius-fok alatti vízben tüdőgyulladást kaphat, és 30 Celsius-fok felett is rosszul érzi magát. “Nagyon nehéz számukra alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz, főként, ha annak hatásai ilyen gyorsan érkeznek” – tette hozzá az igazgató.