FT: Oroszország dacol az Észak-Korea elleni ENSZ-szankciókkal

1 hónap ezelőtt 20

Oroszország az ENSZ-szankciók ellenére közvetlenül Észak-Koreának szállít olajat – jelentette kedden a Financial Times műholdfelvételekre hivatkozva.

A jelentés szerint a képek, amelyeket egy brit agytröszt – a Royal United Services Institute (RUSI) – osztott meg a kiadvánnyal, azt mutatják, hogy ebben a hónapban legalább öt észak-koreai tankhajó indult, hogy olajtermékeket vegyen át az oroszországi Távol-Keleten található Vosztocsnij kikötőből.

A március 7-én megkezdett szállítmányok a jelentések szerint az első dokumentált közvetlen tengeri szállítás Oroszországból azóta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) 2017-ben szigorú olajimport-korlátozást rendelt el Észak-Koreával szemben, válaszul a nagy hatótávolságú rakéta- és nukleáris kísérleteire. Az ENSZ megköveteli a tagországoktól, hogy jelentést tegyenek az Észak-Koreába irányuló valamennyi finomított kőolajtermék szállításáról, eladásáról és átadásáról, és 500 000 hordós korlátot szabott Phenjan éves finomított kőolajimportjára.

“Ezek az olajszállítások teljes frontális támadást jelentenek a szankciórendszer ellen, amely most az összeomlás szélén áll” – idézték Hugh Griffithst, az Észak-Korea elleni szankciókat felügyelő ENSZ-testület korábbi koordinátorát.

A jelentés kiemeli, hogy az észak-koreai zászló alatt közlekedő, olajtermék-tartályhajónak minősülő hajók mind ugyanazt a kikötőhelyet keresték fel, amelyet egy orosz olajvállalat üzemeltet a Vosztocsnij kikötőben, ahol a jelek szerint berakodtak.

Műholdfelvételek állítólag megerősítették, hogy kettő közülük ezután Vosztocsnijból az észak-koreai Csongdzsin kikötőjébe tartott, ahol a jelek szerint kirakodtak.

“Az orosz terminálokon látott hajók Észak-Korea flottájának legnagyobb kapacitású hajói közé tartoznak, és a hajók folyamatosan ki-be járnak a kikötőbe” – mondta a lapnak Joseph Byrne, a RUSI kutatója.

“Több ilyen hajó az ENSZ által is megjelölt, ami azt jelenti, hogy még csak be sem szabadna engedni őket külföldi kikötőkbe, nemhogy olajszállításokban részt venniük” – állította.

A RUSI kutatói kiszámították, hogy a Vosztocsnij kikötőből dokumentált olajszállítások 125 ezer hordónyi olajterméket – az engedélyezett éves kvóta negyedét – jelenthetik néhány hét alatt – írja az FT.

Az ENSZ szankcióbizottsága tavaly júniusban jelentette, hogy a Moszkvából Phenjanba irányuló olajexport kétéves leállás után 2022 decemberében újraindult. Csö Szun Hui észak-koreai külügyminiszter akkor azt mondta, hogy a két ország közötti “stratégiai együttműködés” soha nem volt erősebb, és a kétoldalú kapcsolatok új “fénykoraként” jellemezte.