Hétfő a határidő, Donald Trumpnak 450 millió dolláros pénzbüntetést kell fizetnie

1 hónap ezelőtt 8

Egyelőre nem kell attól tartani, hogy egy aranyozott vécékagylót vonszolnak ki a Trump Towerből a járdaszegélyre, és attól sem, hogy lakat kerül a Wall Street-i Trump Plaza forgóajtajára. A főügyész azonban már korábban belengette: ha a volt elnök nem mutat fizetési hajlandóságot, azonnal elindítja a tetemes pénzbüntetés behajtásához szükséges „végrehajtási eljárást” – emlékeztetett a Business Insider.

Mindenesetre ez a volt elnök eddigi legköltségesebb jogi csatája – összegezte az AP. A tét átszámítva megközelíti az 170 milliárd forintot.

Amennyiben az alperes hétfőig nem mutat be megnyugtató pénzügyi garanciákat, a felperes New York állam nevében a főügyész haladéktalanul hozzáfoghat a behajtáshoz. Trump ügyvédei első lépésként a legkézenfekvőbb megoldást választották: arra kérték a bíróságot, hogy függessze fel a végrehajtást a fellebbezés lezárultáig.

A potenciális republikánus elnökjelölt közben megkísérelt a teljes összegre fedezeti kötvényt szerezni, ami a fellebbezés tartamára leállította volna az inkasszót, és szavatolta volna, hogy az állam megkapja követelését, ha Trump veszít.

A próbálkozása azonban meghiúsult.

A felkértek közül több mint harmincan nemet mondtak – jelezték Trump jogi képviselői, akik szerint ilyen összegű fedezet megszerzése „gyakorlatilag lehetetlen”. Ez felveti annak a lehetőségét, hogy Letitia James főügyész már ma kérje az ítélet végrehajtását.

Lefoglalhatják a vagyonát?

Ha az alperes fizetésképtelen, a felperes, az állam „elzálogosíthatja vagy értékesítheti vagyonát, illetve letilthatja minden követelését” – mondta egy jogi szakértő. A potenciális ingatlan például a penthouse a Trump Towerben, az irodaház a Wall Streeten, esetleg a golfklub. Az ügyész bírósági jóváhagyást kérhet a bankszámlák kiürítésére vagy repülőgépek és helikopterek eladására.

O. J. Simpson trófeáit például lefoglalták, és árverésen bocsátották áruba, hogy fedezzék a jogi kiadások egy részét.

New York állam 1999-ben három lefoglalt kamion eladásából kárpótolta egy olyan cég kifosztott ügyfeleit, akiknek 250 ezer dollárt ítélt meg a bíróság.

Nem valószínű azonban, hogy Donald Trump esetében egyik pillanatról a másikra bekövetkezik a végrehajtás.

Politikai indíttatású per?

New York állam képviseletében a főügyész emelt vádat Trump ellen 2022-ben arra hivatkozva, hogy éveken át csalással duzzasztotta fel vagyonát a bankoknak küldött pénzügyi kimutatásokban. Két és fél hónapos tárgyalás után, amely időnként heves szóváltásba torkollott az alperes és a bíró között, Arthur Engoron 355 millió dolláros pénzbüntetésre ítélte Trumpot.

A büntetés összege napi 112 ezer dollár kamattal növekszik.

„Az elképesztő csalás sokkolja a lelkiismeretet” – mondta indoklásában a bíró.

Trump tagadta a vádakat, és azt állította: a per politikai indíttatású kísérlet volt azzal a céllal, hogy megakadályozza visszatérését a Fehér Házba.

Sok készpénzünk és remek cégünk van több milliárd dolláros értékben, de meg akarnak fosztani a készpénztől, hogy ne használhassam fel a kampányban – mondta Trump a floridai republikánus előválasztáson.

A csőd

A volt elnök korábban kijelentette: 294 millió dollárral rendelkezik készpénzben, illetve részvényekben, a kimutatás azonban elavult – még 2021-ből származik. Ez egyike annak a dokumentumnak, amit Engoron bíró megtévesztőnek ítélt.

Azóta Trump közel 187 milliót keresett washingtoni szállodájának bérleti szerződésével. Ő maga azt állítja: most több mint 400 millió dollárja van készpénzben, de ezt semmi sem támasztja alá.

Januárban egy rágalmazási perben 83,3 millió dollárt bukott E. Jean Carroll íróval szemben. A fellebbezés lezárultáig egy 91,6 millió dolláros fedezeti kötvénnyel igazolta, hogy amennyiben elvetik a beadványát, képes lesz kifizetni a megítélt kártérítést.

Donald Trump komoly bevételre tehet szert, ha jóváhagyják közösségi portálja, a Trump Media tőzsdei megjelenését. Becslések szerint akár több milliárd dollárt is kaphat részvényeiért, valószínűleg azonban nem napokon belül.

A szövetségi csődtörvénnyel összhangban az ítéletet a személyes csőd bejelentése függeszthetné fel. Trump korábban többször is azzal kérkedett: személy szerint sosem volt fizetésképtelen, bár több korábbi cége csődöt jelentett.

A jogászok szerint ez lenne a legbiztosabb módja annak, hogy Donald Trump megakadályozza a februári ítélet végrehajtását.

(Borítókép: Donald Trump republikánus elnökjelölt, volt amerikai elnök részt vesz egy tárgyalás előtti meghallgatáson a manhattani büntetőbíróságon New Yorkban 2024. február 15-én. Fotó: Brendan McDermid / Pool / Getty Images)

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM