Itt vannak a mesterséges intelligencia első áldozatai – Több ezer állás került veszélybe a Magyarországon is jelen lévő techcégnél

3 hónap ezelőtt 7

Portfolio 2024. január 24. 10:55

Új év, új lehetőségek a befektetésekben! 2024-ben újra osztják a lapokat, a befektetési környezet változik, érdemes elgondolkodni a portfóliók átrendezésén. Veszítenek fényükből a magyar lakossági állampapírok, mit vegyünk melléjük vagy helyettük? Megacapekbe fektessünk vagy eljön végre a kispapírok ideje? Lehet végre kötvényeken nagy pénzt keresni? Zöldítsük a portfóliónkat? Jöhet a következő nagy emelkedés az aranyban és az ezüstben? Többek között ezekre a kérdésekre is választ adnak meghívott előadóink, és természetesen 2024-ben is a hazai pénzügyi szektor szakembereinek krémje elemzi a tőkepiaci aktualitásokat.

Megkezdődött a technológia szektorban a negyedéves jelentési szezon, az európai nagyvállalatok közül elsőként az SAP tette közzé eredményeit:

  • továbbra is a cloud bevételek jelentik a növekedés elsődleges forrását, a negyedik negyedévben, 20 százalékos dinamikával 3,7 milliárd euróra nőtt a cloud üzletág bevétele, és már a teljes bevétel 43 százalékát adta
  • a szoftver licensz és támogatási bevételek 5 százalékkal csökkentek az időszakban
  • a teljes bevétel 8,5 milliárd eurót tett ki, ami 5 százalékos növekedés az egy évvel korábbi szintről, konstans devizaárfolyam mellett pedig 9 százalékos volt a dinamika
  • a cloud szegmens bruttó fedezete 25 százalékkal nőtt, a marzsok javulásának köszönhetően
  • a teljes 2023-as évben 13,7 milliárd euróra rúgott a cloud szegmens bevétele, ami elmaradt a 14 milliárd eurós elemzői prognózisoktól
  • a működési eredmény szintjén 1,9 milliárd eurós nyereséget könyvelt el az SAP a negyedik negyedévben, ami 5 százalékos csökkenés év/év alapon
  • a negyedik negyedév működési eredményét negatívan befolyásolta az on-premise (helyben telepített) üzletághoz kapcsolódó értékesítési jutalékok gyorsított amortizációja, valamint az előző évi erős pénzügyi teljesítményhez kapcsolódó magasabb bónuszok. Emellett a bázisidőszakot az SAP Litmos üzletágának értékesítéséhez kapcsolódó egyszeri nyereség megdobta
  • az adózott eredmény és az egy részvényre jutó eredmény több mint a duplájára nőtt az egy évvel ezelőtti szintről.

Az eredményeknél nagyobb meglepetést okozott a társaság azzal, hogy jelentős, nyolcezer fős munkaerő átszervezést jelentett be a menedzsment, ami a globális dolgozói létszám 7,6 százalékát teszi ki.

A cég indoklása szerint a lépés segíti, hogy a vállalat jobban tudjon fókuszálni a mesterséges intelligenciával támogatott üzleti területekreírja a Reuters.

Az SAP a kulcsfontosságú stratégiai növekedési területekre, különösen az üzleti mesterséges intelligenciára fókuszálna. Emellett a szervezeti szinergiák és az AI által vezérelt hatékonysági előnyök kihasználása, valamint a vállalat jövőbeli bevételnövekedésének előkészítése érdekében át kívánja alakítani működési felépítését – közölte a cég a CNBC tudósítása szerint.

Az átszervezési programot, amit a „jövőbeli üzleti igények kielégítése” érdekében vezet be a cég, főként önkéntes szabadságolási programok és belső átképzési intézkedések révén hajtanák végre - közölte a vállalat, hozzátéve, hogy 2024-et várhatóan "a jelenlegi szinthez hasonló" létszámmal fogja végezni. Dominik Asam pénzügyi igazgató a CNBC-nek elmondta, hogy a következő nagy lehetőség a mesterséges intelligencia, és erre szeretne felkészülni a cég, hozzátéve, hogy az érintett nyolcezer főnél a munkaerő átképzésére összpontosítanának, vagy új pozíciót, vagy önkéntes lehetőségeket kínálnak fel. Bizonyára lesznek, akik ez utóbbival élnek – tette hozzá.

Az SAP arra számít, hogy a generatív mesterséges intelligencia alapjaiban fogja megváltoztatni üzleti tevékenységét, és több mint 1 milliárd dolláros befektetésre tett ígéretet a szegmensben, és a Sapphire Ventures vállalati tőkebefektetési cégén keresztül új AI-alapú technológiai startupokba is eszközölne befektetéseket.

A reorganizációs programra mintegy 2 milliárd eurót költ a cég a következő években, és az átszervezésekkel kapcsolatos költségek többsége 2024 első félévében jelentkezik, ami a működési eredményen is nyomot hagy – közölte az SAP. 2024-re egyébként 17-17,3 milliárd euró közötti cloud bevételt vár a cég, ami 24-17 százalék közötti növekedést jelent, az összesített cloud-és szoftverbevételek 8-10 százalékkal emelkedhetnek konstans devizaárfolyamok mellett. A működési eredmény 7-6-7,9 milliárd euró között lehet, ami 17-21 százalékos dinamika – derül ki a gyorsjelentésből.

A bejelentéseket jól fogadták a befektetők, az SAP részvényei történelmi csúcsra szárnyaltak a ma délelőtti kereskedésben, jelenleg több mint 6 százalékos pluszban áll a papír a német tőzsdén.

Címlapkép forrása: Aparna Jayakumar/Bloomberg via Getty Images