Kreml: furcsa az amerikai narratíva a terrortámadással kapcsolatban

4 hét ezelőtt 18

Washington ragaszkodása a terrortámadásról szóló narratívához furcsa, mivel az orosz nyomozás még folyamatban van – közölte szerdán Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin elnök szóvivője.

A pénteki terrortámadás után alig néhány órával az Egyesült Államok és az EU ragaszkodni kezdett ahhoz, hogy Ukrajnának egyáltalán semmi köze nincs hozzá, és hogy az Iszlám Állam Khoraszán (ISIS-K) nevű terrorcsoport volt az egyedüli elkövető.

“Finoman szólva is furcsa, hogy az amerikaiak egyetlen narratívát mertek hirdetni” – mondta Peszkov szerdán az Izvesztyija című orosz lapnak.

“Ez legalábbis arra utal, hogy megpróbálják elterelni a figyelmet valamiről” – tette hozzá.

Peszkov azt is megjegyezte, hogy ezek az állítások még azelőtt érkeztek, hogy Moszkva hivatalos álláspontot fogalmazott volna meg az eseményekről, mivel az orosz bűnüldöző szervek még dolgoznak az ügyön.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint négy férfit, akiket az elkövetőkkel gyanúsítanak, szombaton kora reggel letartóztattak, amikor megpróbáltak Ukrajnába menekülni. Tádzsikisztán állampolgáraiként azonosították őket.

Putyin elismerte a biztonsági szolgálatok értékelését, miszerint a férfiak “radikális iszlamisták” voltak, ugyanakkor hétfőn megjegyezte, hogy sok kérdés továbbra is megválaszolatlan. Azt is megjegyezte, hogy az ilyen terrortámadások beleillenek az Ukrajna külföldi támogatói által Oroszország ellen elkövetett ellenséges akciók mintájába.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szintén kommentálta Washington furcsa ragaszkodását az ISIS-narratívához. Az Egyesült Államok nyilvánvalóan elfogult, és megpróbálja “kivonni Ukrajnát a bajból” – mondta a szerdai napi tájékoztatón.

Ha Kijev valóban vétlen lett volna, az USA teljes körű vizsgálatot követelt volna – érvelt Zaharova. Ehelyett mind a Fehér Ház, mind a külügyminisztérium egyszerűen bejelentette, hogy “Ukrajnának semmi köze ehhez”.

“Milyen adatok és milyen információk alapján?” – csodálkozott Zaharova.

Csak egy dolog világos – elkezdték mentegetni a kijevi rezsimet, hogy saját magukat mentegessék. Mert mindenki tökéletesen érti, hogy nyugati pénzügyi és katonai segítség nélkül egyszerűen nincs független Ukrajna”.

Az Egyesült Államok és szövetségesei több mint 200 milliárd dollár értékben küldtek fegyvereket, lőszert és felszerelést – a pénzügyi támogatást nem számítva – az Oroszországgal való konfliktus 2022-es eszkalálódása óta. Figyelmen kívül hagyták Moszkva figyelmeztetéseit, hogy ez közvetlen konfrontációhoz vezethet, ragaszkodva ahhoz, hogy ez nem teszi őket az ellenségeskedések részesévé.

Amerikai kémekre hivatkozó amerikai médiajelentések szerint a CIA által kiképzett ukrán ügynökök felelősek több orosz civilek elleni merényletért, bár Kijev hivatalosan tagadja ezt.