Lehet, hogy nem utazhatunk többé a Roxfort Expresszel

1 hónap ezelőtt 7

Felfüggesztették a Harry Potter-filmek Roxfort Expresszeként ismert gőzmozdony, a Jacobite üzemeltetését, miután az üzemeltetőnek nem sikerült időben felmentést szereznie a biztonsági szabályok alól.

Az impozáns megjelenésű Jacobite gőzmozdony annak köszönheti hírnevét, hogy a Harry Potter filmekben ezzel a vonattal utaztak a varázslótanoncok a Roxfortba.

A felfüggesztés oka, hogy az üzemeltető, a West Coast Railways (WCR) nem fogadta el azt a biztonsági szabályozást, miszerint a Jacobite kocsiajtóit központi zárrendszerrel kellene átszerelni.

A WCR közölte, hogy egészen addig felfüggeszteti a járat üzemeltetését, amíg a vasúti szabályozó hatóság, az Office of Rail and Road (ORR) el nem bírálja a szabályok alól való felmentést biztosító kérelmét – írja a BBC.

Meggondolatlanul kezelték a helyzetet

Az ORR szóvivője elmondta, hogy évekkel ezelőtt figyelmeztették az összes örökségi szolgáltatót, hogy vagy mentességet kell kérniük a vonatokra, vagy be kell tartaniuk a biztonsági szabályokat legkésőbb március 31-e után.

A West Coast Railway mentesség iránti kérelme elbukott, és bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be. Novemberben ideiglenes mentességet kaptak, hogy továbbra is működtethessék a Jacobite járatot, amíg a peres eljárás lezárul. A WCR március 8-án új mentesítési kérelmet nyújtott be, amely jelenleg is kiértékelés alatt áll.

A WCR úgy döntött, hogy jegyeket árusít, miközben egyáltalán nem volt biztos, hogy a mentesség iránti új kérelmet meg fogják adni. (...) Az ORR csalódott, hogy a WCR a jelek szerint nem készített ésszerű vészhelyzeti terveket az ügyfelei érdekében

– közölte az ORR.

Jön az új Harry Potter

Januárban írtunk róla az Indexen, hogy a Warner Bros. filmstúdió vette kézbe a Harry Potter-sorozat gyártását, amely nemsokára felkerül az HBO Max sorozatai közé.

Még tavaly erősítette meg a hírt a filmstúdió, hogy valóban készülőben van a Harry Potter-történet újabb felvétele, csak most sorozat formájában. Akkor még nem sok mindent árultak el a készítők, mostanra azonban több részlet is kiderült.

Index könyvek

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM