Nagy Márton: A recessziót elkerülhetjük, de a gazdasági növekedés lelassulhat

1 év ezelőtt 45

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint egy különleges válsággal állunk szemben, a kínálati sokkokon túl külkereskedelmi elakadással, valamint energia- és élelmiszer-ellátási zavarokkal is szembe kell néznünk. A háború miatt egyelőre nem tudni, hogy az infláció hol és mikor tetőzik, de a gond az, hogy van még egy ennél is nagyobb kihívás.

„A háborús energiaválság olyan dolgokra kényszeríti a legfejlettebb országok kormányait is, amik korábban elképzelhetetlen voltak” – jelentette ki Nagy Márton a Magyar Nemzeten megjelent írásában. A gazdaságfejlesztési miniszter példaként említette többek között, hogy a holland kormány ajánlása szerint senkinek nem kellene öt percnél többet zuhanyoznia. Olaszországban a fűtést és a légkondicionálást korlátozzák extrém módon a közhivatalokban, míg német városok a közvilágítás időtartamának korlátozásával kísérleteznek, de az egyik brit energiaszolgáltatási fűtési ötletei között a háziállatok ölelgetése is szerepel.

Nagy Márton szerint a jelenlegi válság „igazán különleges”, mert az kínálati sokkok, külkereskedelmi elakadás, energia- és élelmiszer-ellátási zavarok sorozata.

Az infláció nem csupán növekszik, de nem tudni, hol és mikor tetőzik majd. Ezzel párhuzamosan a gazdasági növekedési kilátások romlanak, a recessziós kockázat emelkedik Az amerikai cégek pénzügyi vezetőinek többsége 2023 elejére recessziót valószínűsít az Egyesült Államokban – írta Nagy Márton. Kiemelte, hogy biztosak lehetünk abban, hogy biztosak lehetünk a dollár erősödésében, míg más valuták gyengülni fognak. A politikus hangsúlyozta, hogy Amerika feleslegesen lavírozta bele magát szankciós háborúba, ami most súlyosbítja az energiaválságot.

„Európa tehát közelebbről érzi a háborús válságot és annak negatív hatásait, mint az Egyesült Államok, ezért itt még kevésbé kiszámítható, hogy hol lesz az infláció csúcspontja és a növekedés mélypontja. Ez a kontinens hosszú távú versenyképességét is befolyásolja, tartós sérüléseket okozva” – mutatott rá. 

Kiemelte, hogy Magyarország már lépett annak érdekében, hogy a megélhetési válságot elkerülje, mint írta,, az ársapkák magyar modelljét máshol is követni szeretnék, mert „e megoldáson kívül kevés nemzetközi jó gyakorlat létezik, amely végül nem a vállalatok jövedelmeit növelné tovább”.

Nagy Márton ugyanakkor leszögezte, hogy egy ennél is nagyobb kihívás még előttünk áll.

„Itthon valószínűleg sikerül elkerülni a recessziót, de a gazdaság növekedése 2023-ban erősen lassulhat” – jelezte a gazdaságfejlesztési miniszter.