Nemrég még őt tüntették ki, most róla neveznek el díjat

1 hónap ezelőtt 12

Kovács András Ferenc költészeti díjat alapít a Látó a 64 éves korában elhunyt költő emlékére. A 2024-es díjazott nevét április 11-én, a magyar költészet napján hozzák nyilvánosságra.

Kovács András Ferenc nagy űrt hagyott maga után a magyar kulturális életben. Ám szerencséseknek mondhatjuk magunkat, mert az egész univerzumát ránk hagyta. Művészetét, életművét elismerték, díjazták. Halála előtt néhány nappal még ő kapta meg a Bertók László Költészeti Díjat. Most róla neveznek el egyet.

A Látó szépirodalmi folyóirat és a marosvásárhelyi Aranka György Alapítvány a 64 éves korában elhunyt Kovács András Ferenc emlékére költészeti díjat alapít.

Kovács András Ferenc életműve kiemelkedő helyet foglal el a jelenkori magyar lírában, és meggyőződésünk szerint fontos, értékes példa marad a kortársak és utódok számára is – írja közleményében a marosvásárhelyi folyóirat.

A kitüntetésben azon 65-ik életévüket be nem töltött, magyar nyelven alkotó költők részesülhetnek, akiknek költészetére jellemző a nyitottság, a formai fegyelem, a kíváncsiság, a más kultúrákban való megmerítkezés, a nyelv mesteri kezelése, a társadalmi-közéleti érzékenység. 

Díjátadó, szakmai zsűrivel

A díjat évenként egyszer, a magyar költészet napja környékén Marosvásárhelyen adják át a szakmai kuratórium döntése alapján. A kuratórium tagjai:

  • André Ferenc,
  • Balázs Imre József,
  • Codău Annamária,
  • Markó Béla,
  • Mészáros Márton,
  • Porogi Dorka és Szabó Róbert Csaba.

A kétezer eurós (csaknem 800 ezer forint) pénzjutalommal járó díj támogatói a Maros Megyei Tanács és Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala. A 2024-es díjazott nevét április 11-én, a magyar költészet napján hozzák nyilvánosságra. A díjátadót április 13-án, szombaton a Studium Hubban tartják.

Állandó szerelem, folytonos bánat

Mint azt korábban megírtuk, a magyar kulturális közéletet letaglózta Kovács András Ferenc halálhíre. Ezután nemcsak a magyar irodalmi élet legjelesebb alakjai, hanem barátok, ismerősök és az irodalmat kedvelők is kifejezték mély megrendülésüket. A Facebookot például megszámlálhatatlanul sok Kovács András Ferenc-költemény és szívszorító égbe kiáltás lepte el.

Az irodalmi élet volt a lakóhelye, az iddogálós csevegés a műfaja. Ami ott megvolt, nem volt meg itt, és fordítva. Szerette a bő ingeket, a bő verseket, társalgásban olyan volt, mint egy senkit soha meg nem szúró bogáncs. Erős fizikumát elfogyasztotta. Állandó szerelemben és folytonos szerelmi bánatban élt.

Spiró György Kossuth-díjas író egyebek mellett ezt írta a Litera hasábjain olvasható búcsúzásában.

Kovács András Ferenctől 2024. január 4-én, csütörtökön vettek végső búcsút pályatársai, barátai és tisztelői. A Kossuth-díjas erdélyi magyar költőt a marosvásárhelyi református temetőben kísérték utolsó útjára.